Connect with us

Ostalo

Na današnji dan su počele Zimske olimpijske igre u Sarajevu

Objavljeno prije

,

Sarajevo je 1984. godine ugostilo najbolje takmičare u zimskim sportovima, a prve Igre u jednoj državi socijalizma i prve za mandata Juan Antonia Samarancha održane su od 8. do 19. februara.

Glavni grad Bosne i Hercegovine domaćinstvo je dobio poslije velike borbe sa japanskim Saporom, a učestvovalo je 998 muškaraca i 274 žene. Olimpijski program proširen na 49 događaja a zimska olimpijska porodica dobila pet novih članova, Monako, Portoriko, Devičanska Ostrva, Egipat i Senegal.

Najuspješniji su, skoro po tradiciji bili sportisti iz SSSR sa 25 medalja (6, 10, 9) i Istočne Nemačke sa, za razliku od Lake Placida, jednom manje ali i jednim zlatom više (9, 9, 6). Odlični su bili i Finci, ali je za domaćine Igara najvažniji događaj bio veleslalom muškaraca 14. februara.

Grega Benedik nije završio trku, Bojan Križaj bio je deveti, Boris Strel peti, a Jure Franko, dvadesetjednogodišnjak iz Nove Gorice, zauzeo je drugo mjesto i donio tadašnjoj državi prvu medalju sa zimskih igara.

Jugoslavija nikada prije i nikada poslije Sarajeva (a postojala je još jedna prilika) nije imala više predstavnika, pored četvorce veleslalomaša u alpskom skijanju takmičili su se i Tomaž Cerkovnik, Jože Kuralt, Janez Pleteršek i Tomaž Jemc, Mateja Svet, Anja Zavadlav, Nuša Tome, Andrea Leskovšek i Veronika Šarec.

Ekipu u bijatlonu činili su Andrej Lanišek, Marjan Vidmar, Tomislv Lopatić, Jure Velepec, Zoran Ćosić i Franjo Jakovac, u dva boba dvoseda i jednom četvorosjedu nastupili su Zdravko Stojnić, Siniša Tubić, Boris Rađenović, Nikola Korica, Mario Franjić, Nenad Prodanović, Ognjen Sokolović, Zoran Sokolović i Borislav Vujadinović, mahom ljudi koji se prije tih igara bavili sasvim drugačijim sportovima ali su na svojevrsnom konkursu dobili priliku da nastupe na Olimpijskim igrama.

Kako red i običaji nalažu, Jugoslavija je imala predstavnike u svim sportovima i većini disciplina pa su olimpijci bili i brzi klizači Nenad Živanut, Behudin Merdović, Dubravka Vukušić i Bibija Kerla, pored Sande Dubravčić u umjetnikom klizanju nastupio je i Miljan Begović.

Devetoro trkačica i trkača, Jana Mlakar, Andreja Smrekar, Metka Munih, Tatjana Smolnikar, Ivo Čarman, Dušan Đuričić, Sašo Grajf, Jože Klemenčić i Jani Kršinar, četvorica skakača Miran Tepeš, Primož Ulaga, Tomaž Dolar, Vasja Bajc i Bojan Globočnik, kao i takmčari u nordijskoj kombinaciji Robert Kaštrun i Drago Vidić i ekipa u sankanju Dušan Dragojević, Suad Karajica, Dajana Karajica, učinili su jugoslovenski tim jednim od najbrojnijih na Igrama.

Nastupali su i hokejaši, posljednji put, pobijedili Italiju i izgubili tri meča završivši na diobi 9 – 12. mesta. U timu su bili Igor Beribak, Mustafa Bešić, Dejan Burnik, Marjan Gorenc, Edo Hafner, Gorazd Hiti, Drago Horvat, Peter Klemenc, Jože Kovač, Vojko Lajovec, Blaž Lomovšek, Drago Mlinarec, Murajica Pajić, Cveto Pretnar, Bojan Razpet, Ivan Ščap, Matjaž Sekelj, Zvone Šuvak, Andrej Vidmar i Domine Lomovšek.

U sarajevskim dvoranama Zetra i Skenderija i na obroncima Bjelašnice, Jahorine, Igmana i Trebevića blistale su neke nove zvijezde – Finkinja Marija-Liza Hamalainnen sa tri zlatne medalje u trčanju, istočnonjemačke brze klizačice osvojile su devet od 12 medalja u tom sportu, blizanci Phil i Steve Mehr iz SAD osvojili prva dva mesta u slalomu, bijatlonac Eirik Kvalfoss sve zlatne medalje koje su bile ’u ponudi’, Jayne Torvill i Christopher Dean ušli u istoriju umetničkog klizanja dobivši sve šestice.

Maskota jedinih Igara koje su se na ovom govornom području zvale našima bio legendarni Vučko, da ga je dizajnirao Jože Trobec a da su ga, u konkurenciji još pet maskota ’ustoličili’ čitaoci jugoslovenskih novina tog doba.


Ostali sportovi

Gruđanke neumoljive u derbiju

Objavljeno prije

 

Autor

Odigrano je 8. Kolo Premijer lige BH Telecom Premijer, u derbiju kola koji je po rezultati bio samo na papiru, aktuelne prvakinje sastav Gruda su na svom parketu ubjedljivo savladale sastav Hadžića 30:17 . Gostujuče pobjede su otvarile ekipe banjalučkog Borca protiv Knežpoljke, 28:24 i Izviđač CO protiv prijedorske Mire, 31:28. Zavidovićka Krivaja je bila uspješan domaćin naspram Zrinjskog 36:32, na Ildži istomena ekipa je ugostila Jedinstvo Brčko koji je pripao gostujučoj ekipi rezultatom 31:22

Grude: ŽRK Grude – ŽRK Hadžići 30:17
Ilidža: ŽRK Ilidža – ŽRK Jedinstvo Brčko 22:31
Zavidovići: ŽRK Krivaja – ŽRK Zrinjski 36:32
K. Dubica: ŽRK Knežpoljka – ŽRK Borac 24:28
Prijedor: ŽRK Mira – ŽRK Izviđač CO 28:31
Slobodna ekipa ŽRK Sloga 2013

Tabela,
1.ŽRK Grude 7 7 0 0 244:173 14
2. ŽRK Hadžići 8 6 0 2 238:223 12
3. ŽRK Krivaja 7 5 0 2 231:196 10
4. ŽRK Jedinstvo Brčko 7 5 0 2 208:189 10
4. ŽRK Izviđač CO 7 5 0 2 216:204 10
5. ŽRK Borac 7 4 0 3 21185:193 8
7. ŽRK Knežpoljka 8 3 1 4 233:229 7
8. ŽRK Ilidža 7 2 1 4 186:191 5
9. ŽRK Zrinjski 8 1 0 7 204:240 2
10. ŽRK Sloga 2013 7 1 0 6 181:231 2
11. ŽRK Mira 7 0 0 7 188:261 0

Parovi, 9. kolo, 03. novembar,
Gornji Vakuf/Uskoplje: MNK Sloga 2013 – ŽRK Knežpoljka, Banja Luka: ŽRK Borac – ŽRK Mira, Ljubuški: ŽRK Izviđač – ŽRK Ilidža, Brčko: ŽRK Jedinstvo Brčko – ŽRK Krivaja, Mostar: ŽRK Zrinjski – ŽRK Grude, slobodna ekipa, ŽRK Hadžići.

ŽRK Grude – ŽRK Hadžići 30:17 (13:8)

Grude, dvorana „Bili Brig“, sudije: Amar i Dino Konjičanin (Visoko), delegat: Boris Šatordžija (Banja Luka), sedmecri: ŽRK Grude2 (1) , ŽRK Hadžići 4 (3), isključenja: ŽRK Grude 10 minuta, Hadžići 6 minuta.

ŽRK Grude: Aar. Šumej, Mat. Šumej 1, Miloš, Alpeza, Boban, Petković 5 (1), Lugonjić 2, Bošnjak 3, Džidić, Vujisić, Brakić, Lovrić 1, Zubac 4 (1), Rašić, Ilić 14 (6). Trenerica : Zlata Zubac.

ŽRK Hadžići: Selimović, Hamurović, Čajić, Kullić 2, Đorđević, Ćahtarević 7, Halebić 3, Fejzić 1, Duratbegović, Lokvančić, Hadžiabdić 3, Ganić 1. Trenerica : Amra Hadžović

Ismet Nimanović


Nastavi čitati

Ostalo

Osam medalja plivačima Aquafit u Banja Luci

Objavljeno prije

 

Autor

Mladi takmičari Plivačkog kluba Aquafit iz Sarajeva zabilježili su sjajan nastup na mitingu “Mali delfini 2022” održanom prošlog vikenda na Olimpijskom bazenu u Banja Luci.

Na takmičenju u organizaciji Plivački klub Olymp Banja Luka plivačke nade Aquafita osvojili su osam medalja, od čega pet zlatnih, tri srebrne i jednu bronzanu. Nadža Ćurovac je u svojoj kategoriji (50 metara slobodno) isplivala disciplinu s najviše bodova i bila zlatna, uz još dva odličja. Nađa Šeper je osvojila srebro za prsno plivanje i bronzu u disciplini leđa, dok je tri medalje osvojio i Amel Mahmutović.

“Naši takmičari su premašili očekivanja i pored najbolje isplivanih vremena. Ponovo nam pehar bježi par bodova, ali vremena se spuštaju i sve smo bliže tome. Mnogo rada je ispred nas, a skačemo po nove uspjehe već sljedeći vikend u Sarajevu”, kazao je Bakir Hadžiahmetović, trener Plivačkog kluba Aquafit.

Sa ekipom Plivačkog kluba Aquafit u Banja Luci je bio i takmičar Plivačkog kluba SPID Sarajevo, Jan Radenović, koji je osvojio jednu zlatnu i dvije srebrne medalje.


Nastavi čitati

Ostali sportovi

Održan tradicionalni Memorijalni kickboxing turnir “Braća Bašović”, u borbi večeri Nuh Hebibović pobijedio Nedima Malkoča

Objavljeno prije

 

Autor

U sarajevskom Domu mladih večeras je održan tradicionalni 20. Memorijalni kickboxing turnir “Braća Bašović”, u znak sjećanja na Behudina i Bidu Bašovića, pionire borilačkog sporta u BiH.

U borbi večeri u kategoriji do 71 kg Nuh Hebibović ( Ilidža Sarajevo) jednoglasnom odlukom sudija pobijedio je Nedima Malkoča (KBV Kurto Bihać).

U uvodnim borbama borili su se: do 71 kg Mirza Mujanović (Ilidža Sarajevo), koji je pobijedio tehničkim nokautom Amara Burekovića (KVB Đerzelez Kiseljak), u kategoriji do 63,5 kg Džan Ždrale (Casper Konjic), koji je pobijedio Amara Horozovića (Dragon Halifa) i do 91 kg Haris Islamović (Ilidža Sarajevo) bio je bolji od Šefika Hasića (Đerzelez Kiseljak).

U glavnim borbama do 81 kg Benjamin Memija (SuperPro Sarajevo) pobijedio je Jaska Skalića (KBV Kurto Bihać), a u kategoriji do 91 kg Ajdin Gadžo (KBS Panter Sarajevo) bio je bolji od Nasera Pipića (KBV Isak Zenica).

U publici u Domu mladih bila su brojna poznata imena iz svijeta borilačkih sportova, a organizatori su sponzorima i prijateljima manifestacije uručili zahvalnice.

– Drago nam je što smo nastavili tradiciju. Hvala svim borcima i trenerima, kao i publici. Behudin i Bido Bašović su pioniri borilačkog sporta u BiH i ovo je način da im se barem djelimično zahvalimo za doprinos koji su dali razvoju borilačkih sportova u BiH. To ne bi mogli uraditi bez pokrovitelja i prijatelja projekta: BH Telecoma d.d., BH Pošta d.o.o., Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Hotela President – rekao je u ime organizatora Džemko Bašović.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE