Connect with us

Video

Nakon 11 godina Željezničar preuzeo tron u Olimpijskom dizanju tegova

Objavljeno prije

,

Na Državnom Seniorskom prvenstvu u Olimpijskom dizanju tegova, prvom u „klasičnom formatu“ nakon 2 prvenstva pod COVID-19 uvjetima, održano je odlično takmičenje uz veliki broj učesnika.

U konačnici, prvi put, nakon 11 uzastopnih godina u kojima je KDT Bosna dominirala bh. dizačkom scenom, desilo se da je „za dlaku“ pobijedio tim Željezničara iz Sarajeva i to na ekipnom plasmanu seniorskog prvenstva BIH, zbog većeg broja srebrenih medalja, jer oba kluba su osvojili po 6 zlatnih medalja. Pri tome je Željezničar osvojio 5 srebrenih medalja, a Bosna tri. Na trećem mjestu je bila ekipa Neretve sa 2 zlatne medalje (imali su još i srebrenu, ali nije bila bitna za plasman), ispred KDT IsANEH-ZB sa osvojenom jednom zlatnom medaljom i KDT Sidro sa osvojenom jednom srebrenom medaljom.

U prvom kolu ekipnog prvenstva BiH (Premijer ligi, jer postoji i ekipno prvenstvo na Federalnom nivou i na Kantonalnim nivoima) je i nakon 11 godina potpune dominacije (u kojima je KDT Bosna osvajala i prvenstva i KUP i ekipno prvenstvo (ligu), KDT Bosna zadržala primat i pobijedila je ispred KDT Željezničar. KDT Bosna je pobijedila osvojivši 12 bodova, ispred KDT Željezničar sa 10, Studenta sa 8, Neretve sa 6, Sidra sa 4 i IsANEH-ZB sa 2 boda.

Prema Sinclairovim bodovima je borba za dva prva mjesta rješena za dlaku (Bosna 980 bodova Željezničar 977 bodova),.

Seniorski prvaci BIH za 2022 godinu:

Žene:
45: Nejla Kalača, Bosna
55: Sarah Durak, Željezničar
59: Senida Petak, Neretva
64: Inda Mulahmetović, Željezničar
71: Iris Pašić, Bosna
81: Amina Mašić, IsANEH-ZB
87: Melina Bašimamović, Željezničar

Muški:
67: Faris Durak, Željezničar
73: Amar Pašić, Bosna
81: Stefan Kulaš, Bosna
89: Zerin Kobilić, Željezničar
96: Janko Franjić, Bosna
102: Adis Karkelja, Neretva
109: Mak Numić, Željezničar i
+109: Ermin Jusufović, Bosna

Na takmičenju je oboren i niz rekorda, tako da su novi rekorderi BIH: Nejla Kalača-Bosna, Sarah Durak-Željezničar, Senida Petak-Neretva, Inda Mulahmetović-Željezničar, Melina Bašimamović-Željezničar, Hana Suljević-Željezničar u ženskoj konkurenciji, a Faris Durak-Željezničar, Dino Smajić-Željezničar, Janko Franjić-Bosna, Adis Karkelja-Neretva i Mak Numić-Željezničar u muškoj konkurenciji.

Neki od njih su oborili, osim seniorskih rekorda i U1, U20 i U23 (Nejla Kalača), neki su oborili samo U20 i U23 rekorde (Hana Suljević), Faris Durak je oborio i U20, U23 i studentske rekorde osim seniorskih, a najinteresantnije je bilo u kategoriji 96 kg, gdje je prvo Dino Smajić oborio rekord u trzaju sa 133 kg, pa Janko Franjić sa 135kg, pa opet Dino Smajić sa 136 kg trzaja, dok je u izbačaju Janko Franjić dva puta obarao rekord podigavši prvo 158 kg, a zatim 165 kg, a u biatlonu je prvo oborio rekord ponovo Dino Smajić podigavši 292 kg, a zatim Janko Franjić prvo podigavši 293 kg, i zaključivši sa 300 kg.

Treba napomenuti da je na ovom takmičenju, osim naših 7 međunarodnih sudija, sudio (polagao za međunarodnog sudiju) i Amar Musić iz Hrvatske, koji je položio sa 97 posto ispravnih odluka.


Video

Selektor Izraela ošamario igrača, pa dao bizarno objašnjenje

Objavljeno prije

 

Autor

Mlada nogometna reprezentacija Izraela plasirala se na Evropsko prvenstvo 2023. godine, ali utakmica protiv Irske ostala je u sjeni skandala nakon što je izraelski selektor Guy Luzon ošamario svog igrača Ziva Morgana.

O prolazu su odlučivali penali nakon što je susret okončan kao i prva utakmica (1:1), a junak je bio izraelski golman Peretz koji je odbranio tri penala.

Ipak, susret je obilježilo pomenuto šamaranje u drugom produžetku, nakon što selektor Izraela nije bio zadovoljan izdanjem svog nogometaša kojeg je pozvao da mu da instrukcije.

"Ziv Morgan? Pomazio sam ga. Nije to šamar. Kad udarim šamar, to se osjeti. Mazio sam ga s ljubavlju i to je sve. Bilo je to milovanje", objasnio je selektor Izraela nakon utakmice, dodavši:

"Nema tu ničeg. Razgovarali smo kao profesionalci, smijali se. Dao sam mu i kolač na kraju utakmice. Mogu reći svom igraču što poželim, sve u dobrom duhu. Idemo dalje."


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

“Zmaj” iskreno poslije poraza u Rumuniji: Sami smo sebe iz grešaka pobijedili

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: NS BiH

Reprezentacija BiH porazom je zaključila nastup u Ligi nacija “B” divizije u utakmici sa Rumunijom koja nije imala rezultatski imperativ.

Ivaylo Petev dap je šansu igračima koji su manje igrali, a Rumunija je u ovom susretu slavila sa 4:1.

Lijevi bek reprezentacije BiH i fudbaler Ferencvarosa, smatra kako su “Zmajevi” sami sebe pobijedili iz grešaka koje su rezultirale golovima.

“Mislim da smo otvorili lijepo utakmicu, imali smo posjed, jednostavno sami smo sebe pobijedili iz svojih grešaka i sami smo sebi dali golove. Glavu gore, idemo dalje”, rekao je Ćivić.

Na pitanje šta je presudilo, kratko je ogovorio:

“Naše greške su presudile, sami sebe smo pobijedili”, dodao je Ćivić.


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Pogledajte ocjene Zmajeva za nastup u Bukureštu, nije teško pogoditi ko je najgori pojedinac (FOTO)

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: NS BIH

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je doživjela težak poraz u posljednjem kolu ovosezonske Lige nacija B divizije od selekcije Rumunije.

Susret u Bukureštu završen je u korist domaćina rezultatom 4-1, a teško da se može izdvojiti pojedinac koji je dobro odigrao utakmicu u našem sastavu. Amar Dedić je bio možda i najbolji pojedinac u našim redovima, a SofaSocre je ocijenila igru Zmajeva večeras.

Prema podacima SofaScorea, Nikola Vasilj je ubjedljivo najgori pojedinac na terenu, sa ocjenom 5,7. Vasilj je uspio primiti četiri pogotka od ukupno šest udaraca u okvir gola protivnika.

Lošu partiju prema Sofi odigrao je i Besim Šerbečić sa ocjenom 6,2, Hrvoje Miličević sa ocjenom 6,4, te Ermedin Demirović sa ocjenom 6,3.

Pogledajte sve ocjene Zmajeva:

Foto: SofaScore


Nastavi čitati

NAJČITANIJE