PODIJELI

Nakon što je FIFA kaznila NS BiH, iz krovne kuće bh. fudbala oglasili su se saopštenjem za javnost, koje vam prenosimo u cjelosti:

“Na adresu NS/FSBiH, juče je iz Svjetske kuće fudbala (FIFA) stigla odluka disciplinske komisije kojom je Savez kažnjen sa 26.500.-CHF i 2.000.- CHF zbog kršenja pravilnika o bezbjednosti na utakmici BiH-Gibraltar odigranoj u Zenici 25.03.2017 god.

U odluci se posebno ističe upotreba pirotehnike od strane navijača smještenih na sjevernoj tribini. Dalje se navodi da se u narednom periodu za ovakve prekršaje mogu očekivati i strožije kazne. Ovako visoka kazna je i očekivana jer je Disciplinska komisija FIFA poslije utakmice Grčka-BiH oštro upozorila NS/FSBiH na kontinuitet nedozvoljene upotrebe pirotehnike od strane navijača na utakmicama reprezentativnih selekcija kao i konstantno kršenje pravilnika i ponašanje dijela navijača još od utakmice sa Izraelom odigrane u Zenice u prošlim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Podsjećamo da je NS/FSBiH u prošloj 2016. godini izdvojio iz kase iznos od blizu 100.000 KM za slične prekršaje na utakmicama protiv Estonije, Kipra i Grčke.

Ne tako davno smo na Bilinom polju gledali praznu sjevernu tribinu na utakmici BiH-Andora, zbog izrečene kazne za utakmicu sa Izraelom. Osim velikih novčanih izdvajanja, u NS/FSBiH ostaje veća zabrinutost može li naredna kazna otići u smjeru igranja pred praznim tribinama ili oduzmanja bodova, što bi svakako umanjilo šanse igračima da se na terenu izbore za nastupe na velikim takmičenjima”, saopštili su iz NS BiH.

PODIJELI