PODIJELI

Tuzlanska Sloboda je jedan od najstarijih i najuglednijih sportskih kolektiva u BiH, osnovani davne 1919. godine, prvobitno pod imenom Gorki, a to je bio prvi korak ka osnivanju RSD Sloboda.

Najveći uspjesi kluba za vrijeme Jugoslavije su bili osvajanje Kupa prvoligaša 1971. i iste godine plasman u finale Kupa maršala Tita. Vrijedno pomena je i treće mjesto u prvenstvu 1977. čime je ekipa izborila plasman u KUP UEFA.

I površni poznavalac “bubamare” zna što su na jugoslovenskim fudbalskim terenima značila imena i legende: Mustafa Hukić, Dževad Šećerbegović, Fuad Mulahasanović, Mersed Kovačević, Nedžad Verlašević, Ismet Hadžić, Rizah Mešković, Fahrudin Omerović, Ademir Smajlović, Kasim Alibegović, Jusuf Hatunić, Fahrudin Avdičević, Đorđe Gerum, Časlav Jevremović, Midhat Memišević… Postoji opravdana bojazan da se uvijek neko ime slučajno zaboravi u buketu velikih igrača.

Klub sa Tušnja je posebno prepoznatljiv bio po odbrambenim igračima, svojoj čvrstini u defanzivi, te brzom transformacijom preko krila i preciznim ubačajima na centarfore.

Moto je bio, gol se ne smije primiti, a jedan ćemo sigurno dati. U ovom serijalu “FOTO retrovizor” pažnju posvećuje sjajnoj generaciji Slobode sa početka sedamdesetih i čuvenom half linijom, Avdičević-Alibegović-Hatunić, a koje su se plašili svi centarfori jugoslovenskog prvoligaškog karavana. Sva trojica su bili gorostasi u odbrani, pravi dvometraši i nikome nije bilo lako igrati pored takvog trojca. Na jedinstvenim retro fotografijama se nalazi čuveni trojac half linije Slobode, Avdičević – Hatunić – Alibegović, uz legendarnog golmana Meškovića.

(Mirsad Starčević/Sportske.ba)

PODIJELI