PODIJELI

Najperspektivniji bosanskohercegovački taekwondoist Nedžad Husić ostvario je još jedan vrhunski rezultat na najvećim mađunaronim takmičenjima.

Sedamnaestogodišnji član Taekwondo kluba Novi Grad iz Sarajeva s Evropskog prvenstva za mlađe seniore – U21, odžanog od 4. do 8. septembra u švedskom Helsinborgu, vratio se s bronzanim odličjem u kategoriji do 68 kg, što je historijski uspjeh za BiH u ovom olimpijskom borilačkom sportu.

Nakon što je u prvom kolo bio slobodan, zbog ranking pozicije kao jedan od četiri nosioca u kategoriji, u drugom kolu borbi prošao je predstavnika Srbije, koji je predao zbog povrede. U 3. kolu savladao je predstavnika Armenije, a zatim je deklasirao domaćeg predstavnika Švedske. U polufinalnu je bh. takmičar nakon velike borbe poražen od prvog nosioca i na kraju pobjednika, predstavnika Rusije Sarmata Tcakoeva, aktuelnog viceprvaka Evrope, prvaka Evrope U21 i pobjednika Svjetskog kupa.

Na pres-konferenciji u Olimpijskom komitetu BiH Nedžad Husić kazao je da mu je ovo dosad naveći uspjeh u karijeri, u kojoj će u budućnosti zasigurno biti mjesta i za još sjajnija odličja.

Jedan od trenutno najkvalitetnijih i najuspješnijih sportaša u državi u planovima za naredni period navodi da će se pripremati za nastupe na predstojećim G- turnirima visokog ranga, među kojim i “Bosnia Openu”, koji će se od 11. do 13. oktobra biti održan u Zenici, a na kojim će pokušati da skupi što više bodova za svjetsku rang listu.

Trener seniorske reprezentacije BiH Haris Husić, koji je predvodio bh. tim u Švedskoj, kazao je da su pored Nedžada, od ukupno 13. bh predstavnika dobre nastupe još ostvarili Dora Marušić, Sadmir Hatibović i Erna Abaspahić.

– Nadžadov uspjeh je primjer da se uz dosljedan rad mogu postizati vrhunski rezultati. Sve je to rezultat detaljno planiranog programa treninga i nastupa na takmičenjima, te pomoći kluba i Taekwondo saveza BiH. Pored Nedžada imamo još par takmičara u koje ulažemo i sa kojim radimo. Proces stvaranja vrhunskog seniorskog borca traje deset do petnaest godina, u zavisnosti od takmičara i kvaliteta. Nadamo se da ćemo i u budućnosti da ostvarimo još bolje rezultate i pokušati izboriti nastup na olimpijskim igrama. Ove godine Nedžad teško može skupiti bodove za olimpijske igre iz razloga što je vrlo mlad. Međutim ima šansu da u aprilu naredne godine na evropskim kvalifikacijama bude finalista u svojoj kategoriji kako bi ostvario taj cilj, jer ima kvalitet i može se nositi sa svim protivnicima – kazao je Haris Husić.

U dosadašnjoj karijeri Nadžad Husić je osvojio bronzane medalje na svjetskom juniorskom i evropskom prvenstvu, te izborio plasman među osam najboljih seniora svijeta, uz nekoliko balkanskih odličja u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji.

PODIJELI