PODIJELI
FOTO: Ekskluziva

Ženska odbojka u BiH je posljednjih godina doživjela solidan rast, ali i popularnost. Sve više sredina daje značaj mladim odbojkašicama, a mnoge od njih bi mogle u budućnosti imati značajne uloge u bh. odbojci, kako klupskoj, tako i reprezentativnoj.

Nova odbojkaška sezona je posebna i za mladu 17-godišnju Nejru Zilić. Pomenuta odbojkašica karijeru je počela u OK Gradina Srebrenik, a od ove sezone je član OK Kula Gradačac, gdje je dobila priliku da se pokaže i na seniorskom nivou u PLBiH.

Nejra igra na pozicji primača, pohađa Ekonomsku školu u Gradačcu, a u razgovoru za Sportske.ba govorila je o svom odbojkaškom putu, ambicijama, o novom klubu, ali nije krila ni jednu veliku želju.

“Ljubav prema odbojci je tu od ranog djetinjstva. Od svoje osme godine trenirala sam u školi odbojke i naučila prve “korake”. Tu sam trenirala par godina, te nakon toga prešla u manji klub koji se takmičio u nižoj ligi. Tu sam upoznala svoje saigračice i zajedno smo prešle u svoj prvi klub kao igračice prve postave. To je bila Gradina-Herceg Srebrenik. Igrala sam Superligu godinama i mogu reći da sam tu najviše napredovala uz trenera koji nas je naučio svemu što znamo”, opisala je Nejra svoje odbojkaške početke.

Transfer u tim iz Gradačca je značajan korak u karijeri. Samo igranje PLBiH puno znači za jednu mladu igračicu.

“Veoma sam ponosna što je neko primijetio moj trud i rad te zainteresovao se za mene. Smatram da je veliki uspjeh igrati u Premijer ligi BiH sa igračicama koje su mnogo iskusnije i starije od mene, što me podstiče da se jos više borim i trudim.”

Nejra ima i jasne ambicije. Ne krije da joj želja da izgradi ozbiljnu odbojkašku karijeru.

“Voljela bih imati finu karijeru odbojkašice, mada je to malo teže u našoj državi. Moje ambicije su da što više napredujem naravno i izgradim se kao igračica i kao saigrač na terenu.”

Kula se može vratiti u vrh bh. odbojke.

“Što se tiče ambicija kluba, mi smo jako mlada ekipa, ali želja nam je da ponovo vratimo Kulu Gradačac u sami vrh tabele gdje joj je i mjesto. Naravno za to je potrebno rada i vremena, ali ipak se nadamo što boljim rezultatima ove sezone.”

Porodica podrška, ali mami pripadaju najveće zasluge.

“Od samog mog odbojkaškog početka veliku podšsku mi je pružala moja porodica, ali najveće zasluge treba da ponese moja mama koja je bila uz mene u svakom mogućem trenutku, bio on loš ili dobar. Bodrila me kad bi naišla na neku prepreku, te davala još veću snagu i motivaciju.”

(H.Z./Sportske.ba)

PODIJELI