PODIJELI
FOTO: FK Sarajevo

Piše:Mladen BOŠNJAK

Prije nego u subotu krenemo s Premijer ligom valjalo bi se temeljito prisjetiti petomjesečne natjecateljske pauze. Valjalo bi je rezimirati, izvući iz nje nešto što dosadni birokrati zovu poukom. Vidjeli bismo onda kako, općenito, ovoj državi sport ništa ne znači, uvjerili bismo se u potpuni besmisao budalaste floskule da se nogomet igra sebet navijača, skontali bismo kako je petljanje politike u sport, ustvari, infantilna, beskičmena, bezmirisna i bezbojna avantura. Ako pravilno rezimiramo preveliku nogometnu stanku izvući ćemo i jednu dobru stvar: kad je stao sumanuti ples stotina milijuna eura spremnih za često promašene transfere, ukazao se nogomet „s ljudskim licem“, ukazao se viši stupanj solidarnosti, poštovanja i samopoštovanja. Bez većih problema pristalo se na smanjenje plaća, uplaćivali su igrači i treneri silne donacije, što u novcu, što u medicinskoj opremi. Mnogi su se sjetili bolesne djece, osvrnuli se na gladne, nemoćne, nesretne….

Dirljivom se porukom, na primjer, Mohammad Salah oprostio od dojučerašnjeg suigrača Dejana Lovrena, ne dopustivši tako da mu bankovni konto pomuti razbor i ubije u njemu svaki osjet za bližnjega. Nevolja sa korona virusom dijelom je „zaslužna“ za takvu situaciju.

Usred naše koncentracije na virusnu nepogodu Čelik se tiho i skoro nečujno spustio do Kantonalne lige, Žepče proglasilo bankrot, ugasilo se. I to neka budu pouke iz ere zlokobnog COVID-a.

Ako tako poučeni, skromni i u općoj neimaštini realni, bez manijakalnih ugovora, sa izraženom svijesti za zajednicu, s izoštrenim osjećajem solidarnosti, sa sviješću da nije tragedija krenuti sa dna (Čelik), sa moralnim kodeksom kakvim se do sada nismo mogli podičiti, i sa željom za viteškim nadmetanjem, možemo se nadati uzlaznoj liniji našeg nogometa, možemo očekivati punu podršku „svih segmenata društva“ , možemo računati i na brojnost navijača.

Politika neka konačno uvidi da je njeno nasilje nad sportom bilo, ipak, kratkotrajnog karaktera. Jest, pet mjeseci smo gledali završnice tuđih liga, ponajprije Bjelorusije i Turkmenistana, ali dugačka natjecateljska pauza razgolitila je, u prvome redu, pozadinu političkih smicalica kojima se, preko sporta, ravnaju neki drugi računi.

Premijer liga Bosne i Hercegovine neka krene. Neka razvije jedra neke nove snage i zaplovi neometano od Jadrana do Save. Od Une do Drine. Učinimo sve da bude gledljiva, zanimljiva, koliko je moguće lišena korupcije, lopovluka i namještanja.

PODIJELI