PODIJELI

Malo stariji ljubitelji fudbala u našoj zemlji sjećaju se Adnana Ćupine, nekad sjajnog defanzivca, a u periodu odmah nakon agresije na našu zemlju vjerovatno i najboljeg u zemlji.

U BiH je najdublji trag ostavio u FK Sarajevo, a Hordaši i pogotovo malo stariji navijači Sarajeva, popularni Pitari, sjetit će se da je Ćupina bio igrač pored kojeg je malo koji napadač tog doba mogao proći.

Bio je dio bordo tima u vremenu kada je naš najtrofejniji klub u bivšoj Jugoslaviji i poslije peterostruki prvak BiH, u periodu od 1995. do 1999. godine dva puta osvajao pehar Kupa naše zemlje, te jednom bio prvak države.

Danas ovaj Hrasničanin radi kao trener u sarajevskoj školi fudbala Fair Play iz Hrasnice, a odnedavno je i na klupi Famosa, pred kojim su, čini se, vedriji dani nakon godina teškog preživljanja kluba koji je bio i na ivici da nestane.

Ćupina je inače donedavno vodio bh. drugoligaša  Turbinu, ali se, ipak, početkom ove godine vratio u svoj matični klub Famos kojem želi pomoći da se domognu prvog mjesta u Drugoj ligi Centar i plasmana u Prvu ligu FBiH što bi za Famos bio ogroman uspjeh.

–  Nedavno sam sjeo na klupu Famosa, također sam i u ŠF Fair Play, tu sam uvijek kad zatreba, pomažem koliko mogu. Djece ne nedostaje, pogotovo talenta, radi se pažljivo i po pravilima usljed ove pandemije korona virusa, koristimo dvije dvorane, jednu školsku i jednu u Sportskom centru Hrasnica. Talenata je uvijek bilo, ali čim se neko nešto malo više dokaže odmah ih roditelji vode dalje, u Sarajevo, Želju, Olimpik.., kaže naš sagovornik, te se vratio na Famosove dobre rezultate ove sezone.

Famos je trenutno stabilan klub i postao je itekako konkurentan u prvenstvu.

– Ekipa je stala na noge, momci dobro igraju, klub je i finansijski ojačao, drugi smo na tabeli Druge lige Centar sa samo bodom manje od Borca iz Jelaha, i cilj je jasan – plasman u Prvu ligu FBIH. Sezonu uskoro otvaramo gostovanjem Unisu u Vogošći koje trenira Dželo Muharemović, kaže Ćupina.

Dotakao se Adnan i aktuelne sezone Premijer lige BiH gdje je njegovo Sarajevo lider na tabeli i brani naslov prvaka.

Kaže da ga brinu odlasci najboljih igrača Sarajeva čije igre prati redovno.

– Imaju povrijeđenog Ahmetovića, u međuvremenu odu Tatar i Rahmanović, dva odlična igrača koja su nosila napad Sarajeva i koja su igrala u odličnoj formi. Dakle, situacija je takva da se moraju zabrinuti bez obzira na devet bodova prednosti nad drugim Željom koji će biti, siguran sam, ozbiljna prijetnja. Devet bodova više jesu prednost, ali i nisu s druge strane, vrlo brzo mogu da se istope, rekao je Adnan Ćupina za Sportske.ba.

Za one koji ne znaju, Ćupina je karijeru započeo u Famosu, potom je igrao za Leotar dvije godine, da bi u toku agresije na BiH preselio u NK Šibenik. Neko vrijeme se zadržao u Puli i Poreču, da bi se vratio u Sarajevo, gdje je bio od 1995. do 1999, kada prelazi na godinu u redove gradskog rivala s Grbavice, što je tada bilo veliko iznenađenje. Na zalasku karijere branio je još boje nekadašnjeg Đerzeleza, te Famosa.

(M. K. / Sportske.ba)

PODIJELI