PODIJELI

Mirza Varešanović važio je za jednog od najboljih fudbalera u reprezentaciji Bosne i Hercegovine dok je nosio dres sa ljiljanima.

Mirzinim stopama krenuli su njegovi nasljednici Mak i Dal koji su također kvalitetni fudbaleri, majstori sa loptom.

Jučer je u Trening kamapu fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine ispisana historija bh. fudbala koja teško da će biti ikada srušena.

Sarajevo je osvojilo Kup naše zemlje, a u timu Dženana Uščuplića bio je Dal Varešanović koji je zbog povrede ostao na klupi. Dal je postao tako treći član porodice Varešanović koji se okitio titulom pobjednika naše zemlje.

Prvi je to učinio Mirza koji je sa Sarajevom 2002.godine osvojio trofej kao igrač u najmasovnije takmičenju naše zemlje. Mak je to uspio kao fudbaler Olimpika 13 godina kasnije. Zanimljivo da je tada na klupi Vukova bio Mirza Varešanović koji je jedini u historiji osvajao Kup i kao igrač i kao trener.

Mirza Varešanović iza sebe ima bogatu igračku karijeru. Nastupao je za Sarajevo, Bordraux, Olympiacos, Bursaspor i Austriju iz Beča, a kao trener je vodio Sarajevo, Velež, Olimpik i Tizla City.

Mak Varešanović je u karijeri igrao za Olimpik, Udinese, a trenutno je član ekipe Casertana.

Dal Varešanović je član Sarajeva u čijoj omladinskoj školi je počeo karijeru, a još je igrao i ta omladince te U23 tim Liverpoola.

(A. Pločo/Sportske.ba)

PODIJELI