PODIJELI

Toro Rossov vozač Carlos Sainz se još uvijek ne može pomiriti s činjenicom da je proglašen krivim za incident s VN Bahreina, kada je pokupio Lancea Strolla dok je izlazio iz pit lanea. Špancu i njegovoj ekipi čak nije dozvoljeno ulaganje žalbe na odluku, a 22-godišnjak tvrdi da iza toga stoje dvije stvari: ponos i strah od gubitka kredibiliteta.

Sainz je sasvim zasluženo dobio kaznu od tri mjesta na gridu za VN Rusije i dva kaznena boda, pa nije potpuno jasno zašto se inače korektni i pribrani Sainz ne može pomiriti s odlukom sudaca koje su u Sakhiru činili Gerd Ennser, Radovan Novak i Danny Sullivan.

“Bio sam jako iznenađen kaznom na gridu. Mislio da će to smatrati trkaćim incidentom. Kada se u Formuli 1 borite za poziciju i za bodove, puno je bitki. Za mene je to bio trkaći incident. Lance me jednostavno nije vidio, možda bi me vozač s više iskustva vidio i ostavio mi dovoljno prostora u zavoju”, kaže Sainz.

Nakon saslušanja i donošenja odluke nije dozvoljeno ulaganje žalbe niti su omogućene bilo kakve rasprave sa sucima, a Carlos se s time nikako ne slaže.

“Idete kući s kaznom, ne možete se žaliti, ništa. Tako je to. Sudije ne bi promijenile svoje mišljenje čak radi ponosa. Mislim da to ne bi ništa promijenilo. Čak i da ste imali mogućnost žalbe, nije da će sudije odjednom odlučiti suprotno. Donesu odluku, razumiju da je neće promijeniti jer bi izgubili nešto kredibiliteta. Nikada ju neće promijeniti, ali eto vam je. Prvi incident, borba za poziciju, prva kazna.”

Lance Stroll tvrdi da je neposredno prije ulaska u zonu kočenja bio 60 metara ispred Sainza. Vidio snimke jasno upućuju na to da je Carlos, kako su i sudije ustanovili, preoptimistično krenuo u prvi zavoja Bahrain Internationala te da je ovo bila apsolutno njegova krivica.

PODIJELI