PODIJELI

U košarkaškom prvenstvu Bosne i Hercegovine situacija nije bajna.

Problemi su eksalirali na kraju protekle sezone kada se Borac,  Igokea i Spars nisu pojavili na Final fouru domaćeg prvenstva. Te tri ekipe su, kazne radi, prebačene u niži rang takmičenja.

Naravno, ta cijela priča je daleko od završene. Danas bi se u Sarajevu trebao održati sastanak ekipa iz najelitnijeg ranga bh. košarke, a na isti nisu pozvani Borac, Igokea te Spars. O tome je naš portal već pisao.

Iz tih razloga, predsjednik OKK Spars Nihad Selimović je dao prilično oštru izjavu, a posebno se obrušio na generalnog sekretara KS BiH Amera Čolana.

“Amer Čolan ili nije normalan ili je toliko neograničeno bezobrazan. Zadnjih pola godine je toliko strovalio savez da ne može dalje. Zloupotrebljavajući položaj, kršeći propozicije i sve normativne akte KS BiH. Čovjek koji nije pravnik i nema pojma o pravu dao je sebi za pravo da tumači pravne akte. Jučer su prošla tri mjeseca od žalbe OKK Spars, na koju se po propozicijama moralo odgovoriti u roku tri dana. Da zanemarimo to, po Zakonu o upravnom postupku, dužan je bio u roku od 30 dana da odgovori. Nakon toga, žalba se po automatizmu smatra usvojenom. Zakazuje sastanak klubova, početak lige, iako dobro zna da to ne može jer nema odluke UO KS BiH za početak lige, za potvrdu komesara. Nema donesene odluke o sistemu takmičenja za sezonu 2021/22, nema ništa”, ističe Selimović za portal BHBasket.ba.

“Sam izjavljuje da već nema kvorum  za donošenje bilo kakvih odluka UO KS BiH. Međutim onda kaže neka većina  je nešto kao odlučivala. Kada na sjednici nema kvoruma, ista se završava. Sve njegove izjave su u koliziji jedna sa drugom. Za sve svoje postupke će odgovarati, već su podnesene krivične prijave protiv njega, a u pripremi su i nove. Svi oni koji budu sudjelovali na nelegalnim sastancima u organizaciji Amera Čolana a ne KS BiH, bit će saučesnici u izvršavanju protuzakonitih radnji Amera Čolana. Jedine validne odluke o početku lige, izboru komesara, te potvrdi propozicija može dati UO KS BiH, u onom kapacitetu, onako kako je to propisano statuom”, završio je Selimović.

PODIJELI