PODIJELI

Dok je većina svijeta u okovima koronavirusa, a sportska takmičenja prekinuta, nogomet živi u samo nekoliko zemalja na svijetu. U Bjelorusiji, Nikaragvi i Burundiju, a od ovoga vikenda i u Tadžikistanu.

Klubovi u ovoj srednjoazijskoj zemlji od devet miliona ljudi uglavnom su nepoznati, čak i najvećim poznavateljima ovoga sporta. Međutim, čelnici saveza sada vide priliku za rast popularnosti lige.

Bjeloruski nogometni savez već je sklopio ponude sa sportskim mrežama u više od 10 zemalja, uključujući Rusiju, Izrael, Indiju, pa čak i Bugarsku. Slično se nadaju i u Tadžikistanu.

Sezona počinje u subotu susretom Superkupa između prvaka Istiklola i doprvaka Khujanda, a u nedjelju kreće prvenstvo. Utakmice će se igrati bez publike, premda u Tadžikistanu do sada nije zabilježen nijti jedan slučaj koronavirusa.

“Hvala Bogu, u Tadžikistanu nema koronavirusa i sezona može početi,” kazao je trener prvaka Vitalij Levčenko dodavši: “Vjerujem da igranje pred praznim tribinama ne bi trebalo uticati na utakmice”.

Tadžikistan, čiji je nacionalni sport gushtigiri, oblik tradicionalnog hrvanja, nikada nije stigao do zavšnice svjetskog ili azijskog nogometnog prvenstva. Niti jedan klub iz ove zemlje nije izborio plasman u takmičenje po grupama azijske Lige prvaka.

Dužnosnik Tadžikistanskog nogometnog saveza (FFT) rekao je za Reuters kako se nada da će popularnost lige rasti u narednim sedmicama, a priželjkuje i ponude za prodaju TV prava stranim zemljama.

Liga sa 10 klubova počinje u nedjelju. Prijavljena su 42 strana igrača. Najviše, njih 20 je iz Uzbekistana, dok 10 dolazi iz Gane.

“Moja duša je tjeskobna. Brinem se zbog svojih sunarodnika, porodice i rodbine jer u mojoj domovini ima više od 250 slučajeva koronavirusa”, rekao je golman Khujanda Uzbekistanac Mamur Ikramov.

PODIJELI