PODIJELI

Piše: Emir TABAKOVIĆ

NK Podgrmeč zaštitni znak Sanskog Mosta i simbol grada na devet rijeka je prava”fabrika”mladih talentovanih nogometaša koji svoje karijere počnu u sanskom drugoligašu i”lovci”na talentovane i mlade nogometaše su česti gosti na utakmicama gdje igraju sanski žuto – zeleni.

Čak sedam sanjana,nogometaša NK POdgrmeč igrali su i igraju za najbolji Krajiški nogometni klub i člana Premjer lige BiH banjalučki Borac.Boje FK Borac Banja Luka iz Sanskog Podgrmeča branili su Nikica Vezmar,Musaib – Sajbo – Talić,Nedžad Kuruzović,Ado Šarčević,Milorad Bilbija,Demir Jakupović i u prostorijama banjalučkog Premjerligaša prvi trogodišnji profi ugovor potpisao je mladi i talentovanu juniorski reprezentativac BiH osamnaesto godišnji Amar Cerić koji je posljednju takmičarsku sezonu uspješno branio boje juniora FK Rudar Prijedor u Premjer juniorskoj ligi BiH.

Podneblje sanske općine je neiscrpan izvor mladih sportista u svim sportovima,ali nogometaši prednjače.Iz redova FK Podgrmeč u nekadašnjo Prvoj ligi BiH(danas Premjer liga)igrali su Arnis Fifić,Mustafa Menzil,Karabeg,Juso Talić. Dresove najboljih evropskih momčadi nose nogometaši čiji korijeni potiću sa područja sanske općine.Brača Handanović nastupaju za momčad iz Italije i Slovenije,Josip Iličić je takodjer najbolji igrač u Italijanskoj Atalanti i standrdni je reprezentativac Slovenije kao i brača Handanović.

Ipak najbolji nogometaš koji je karijeru počeo u pionirima,kadetima,junirima i senirima NK Podgrmeč je bivši BH reprezentativac,nekoliko sezona prva violina zagrebačkih pjesnika NK Zagreb i splitskog Hajduka i BH “Zmajeva” Senijad Ibričić – Ibro – Trupko. Dovoljno je kazati da je Ibričić upisao 46 utakmica u dresu BH Zmajeva. Danas je Ibričić najbolji nogometaš Slovenije i kapiten i prva violina slovenačkog Domžalea. Veliku medjunarodnu karijeru napravio je i Nermin – Nerko Hodžić,bivši kadetski reprezentativac BH,igrač prijedorskog Rudara u Premjer ligi BiH,zatim Hodžić je nastupao za neke prvoligaše u Hrvatskoj,posljednje tri sezone dvije je uspješno igrao za slovenačkog prvoligaša Domžalea ,a posljednju godinu nastupa za jednog turskog prvoligaša.

Već dvije godine u Akademiji FK Sarajevo nalazi se velika nada BH nogometa Tarik Ramić. Šef stručnog štaba bordo momčadi Vinko Marinović pozvao je mladog Ramića u trenažni proces sa seniorskim sastavom aktualnog prvaka BiH – momčadi FK Sarajevo. Za mostarske Rođenee jednogodišnji ugovor potpisao je i mladi Alagić koji je već imao nekoliko uspješnih nastupa u seniorskoj momčadi i od koga trener Dudić mnogo očekuje. Dres NK Podgrmeč nosio je i Hamo Subašić, koji je nekoliko sezona uspješno nastupao u Premjerligašu Olimpiku iz Sarajeva,a Subašić je upisao i dva nastupa u “A”reprezentaciji BiH. Zaista, malo koji grad se može pohvaliti sa neiscrpnim izvorom talentovanih nogometša. Dobar rad sa mladjim kategorijama svake sezone “izbaci” na scenu po nekoliko novih talenata koji napuštaju Sanski Most i karijere nastavljaju u velikim klubovima kako u BiH tako i inozemnim momčadima.

(Sportske.ba)

PODIJELI