Connect with us

BH Reprezentacija

Noć kad je Messijeva Argentina strahovala od Papetove BiH

Objavljeno prije

,

Foto: Sportske.ba

Prije pet dana vraćao sam se s kolegama iz Podgorice, s utakmice bh.reprezentacije. Negdje u “nedođiji”, vozeći kroz Šćepan polje prema Foči, prisjetio sam se brazilskih dana. Prije osam godina u Guaruži, s kolegama Borovinom, Zameticom, Haračićem, Šišom, Tanom, Tirom, Marjanom, Matejom, Salihom, čekali smo taj historijski meč na čuvenoj brazilskoj Marakani. Pakao, doslovce pakao beogradske Marakane smo preživjeli. U Riju sve je mirisalo na praznik.

Heroji iz Krajine

Preko dana druženje argentinskih i bh. navijača na čuvenoj Copacabani, kafa iz prave visočke Vispakove džinovske džezve, kupanje, paradiranje u bojama i obilježjima BiH. Ne mogu se sjetiti jesmo li prije ili nakon utakmice na Marakani, mi, bh. novinari odmjerili snage s Argentincima na plaži u Guaruži. Ne sjećam se ni rezultata… Mora da smo izgubili… Nije to ni bitno…

Foto: Sportske.ba

Svi smo željno čekali tu utakmicu. Ja od 1996.godine i prvih priprema reprezentacije u Velikoj Kladuši. Dočekasmo toliko sanjani dan, noć… U Brazil nas je, golom u Kaunasu odveo Vedad Ibišević.

Vraćajući se s te utakmice, negdje u Poljskoj smrtno su stradali Krajišnici, heroji s tribina Vildan Pehlić, Hasib Mahmić i Almir Kasumović.

U znak sjećanja na Krajišnike, sa sudijskim zviždukom brazilskog sudije Joel Aguilara iz Salvadora, tačno u ponoć potekla je voda iz hajr česme u Vrnograču kod Velike Kladuše.

Na Marakani, s jedne strane moćna Argentina s Romerom, Zabaletom, Di Mariom, Mesijem, Aguerom, Higuianom, Rodrigesom, Masheranom, a mi u formaciji 4-2-3-1. Begović, Mujdža, Bičakčić, Spahić, Kolašinac, Bešić, Pjanić, Hajrović, Misimović, Lulić i Džeko. Na klupi super klasni Ibišević, Šunjić, Salihović, Višća, Medunjanin, Ibričić…

Foto: Sportske.ba

Među 76.000 gledatelja skoro pola navijalo je za BiH. Ustvari, za Zmajeve i protiv Argentine. Brazilci, naši sjajni domaćini u Riju, Guaruži, Cuibi, ali ne i Salvadoru, gdje su pokrali kolegu Edina Borovinu, navijali su za BiH. Dugogodišnje rivalstvo ne dozvoljava im da navijaju za Argentinu.

Foto: Sportske.ba

Bešić i Mesi

Uvertiru utakmici s Argentinom priredili su bh. rukometaši, koji su istu noć 15.juna 2014. osigurali plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Sve je dalje poznato. Mesi je dao gol, premda ga je sjajno čuvao Muhamed Bešić. Koji je tu noć pretrčao 12.271 metar. Gol je dao Vedo Ibišević. S klupe je ušao Vedo. Mi smo, vjerovali u okvir argentinskog gola uputili 16 lopti, a Gaučosi 11.

Foto: Sportske.ba

Foto: Sportske.ba

Foto: Sportske.ba

Iz tadašnjeg sastava i danas su u reprezentaciji Džeko, Pjanić, Kolašinac i Bešić. Tada nismo ni znali da će se igrati u Ligi nacija. Nakon mundijala i bajkovite noći na Marakani niko nije mogao pomisliti da će osam godina kasnije bh. reprezentaciji probleme praviti nogometaši Sutjeske, Dečića…

Šta danas ima Ivaylo Petev? Džeku, Kolašinca, Pjanića… I ostale, koji će kroz utakmice stasavati, sazrijevati… Ona “Spahina i Papetova” najuspješnija reprezentacija nije se bojala moćne Mesijeve Argentine. Danas strepimo kada je na drugoj strani Rumunija, Finska, Crna Gora… Jednostavno to je realnost.

Ova reprezentacija i nova generacija “Zmajeva”, ma ko je vodio, zaslužuje podršku. Uz Hajradinovića i Rahmanovića ovo je trenutno najbolje što imamo! Jedna i Jedina BiH!


BH Reprezentacija

Bosansko fudbalsko sijelo u Kuvajtu

Objavljeno prije

 

Autor

U Kuvajtu, hiljadama kilometara od Sarajeva spontano je ogranizirano “bosansko sijelo” trenera.

Istina, nisu svi Bosanci, za “sinijom” se okupila bivša “Juga”.

Asmir Somun, jedan od najboljih trenera specijalista, pozvao je na večeru kolege i prijatelje iz Makedonije, Slovenije, Srbije…

Povod svečan. Nešto najbolje što se može desiti. “Bosansko sijelo” bilo je u Makedonskom restoranu uz makedonsku tradicionalnu hranu. Sve je organizovao Jugoslav Trencovski.

“Okupili smo se na moj poziv, jer sam saznao da ću dobiti sina. Organizovali smo večeru i druženje.

Došli su: Jugoslav Trenchovski iz Makedonije, trener Al Arabi U-21 ekipe, zatim Zoltan Dognar iz Srbije, trener golmana u Jahra SC, pa Sandi Sejdinovski iz Slovenije, glavni tener u Jahra SC. Došao je i Narsej Mubi, asistent trener u Jahra SC. Naravno i naši Rusmir Cviko, Dino Prljača, Elvis Karić- kaže sretan Asmir Somun, koji uživa zapažen rejting u Kuvajtu.

Zanimanje za bh. trenere dodatno je poraslo dolaskom Rusmira Cvike, doskorašnjeg trenera bh. reprezentacije u Al Arabi.

Cviko je zaredao s odličnim rezultatima u prvenstvu i Kupu. Preuzeo je “rashodovanu” ekipu i za kratko vrijeme doveo u poziciju da se bori za naslov.

Cviko je za asistente angažirao iskusnog Dinu Prljaču i Elvisa Karića. Prljača je godinama radio na raznim pozicijama, kao trener golmana, potom trener asistent, pa kao glavni trener i sportski direktor, što ga čini kompletnim. Karić je nekada bio jedan od najboljih golmana u BiH, što je potvrdio i kao trener specijalista radeći u Želji.

Cviko se još jednom pokazao kao vrlo kolegijalan i zahvalan. Radeći u Kini u svoj “stožer” je uzeo Đelaludina Muharemovića, Šarića, Hidića i Seferovića. Kamo sreće da i drugi, pogotovo iskusniji stručnjaci, koji godinama rade vani, angažiraju trenere iz BiH.

(E.R )


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Juniorke BiH saznale protivnike u kvalifikacijama za EURO

Objavljeno prije

 

Autor

Nakon kadetkinja, danas su i juniorske reprezentativke Bosne i Hercegovine saznale imena protivnika u kvalifikacijama za EURO 2023.

U sjedištu UEFA u Nyonu održan je žrijeb, a ženska U-19 reprezentacija BiH će u grupi A6 za protivnike imati selekcije Austrije, Italije i Grčke.

Kvalifikacioni turnir je na programu od 5. do 11. aprila 2023. godine u Italiji.


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Kadetkinje BIH uoči žrijeba dobile priznanje UEFA-e, a potom saznale i protivnike u kvalifikacijama

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: UEFA

U sjedištu UEFA u Nyonu danas je održan žrijeb druge runde kvalifikacija za EURO 2023. za kadetkinje.

Prije početka žrijeba našoj selekciji je uručena nagrada za fair-play za nastup na Evropskom prvenstvu koje je ove godine održano u Bosni i Hercegovini.

Priznanje je u ime naše selekcije primila kadetska reprezentativka Nina Brnić koja je na žrijebu izvlačila kuglice.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine smještena je u grupu B2 sa selekcijama Kazahstana, Azerbejdžana i Crne Gore.

Kvalifikacioni turnir će biti održan u našoj zemlji od 22. do 28. marta 2023. godine.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE