PODIJELI

Nogometnom savezu može se što šta prigovoriti. Kako zbog stanja na domaćoj, tako i na internacionalnoj sceni. Tek je haotično stanje u nižim ligama.

Ipak, neki potezi bacaju novo svjetlo i daju kakvu takvu nadu za bolju budućnost bh.nogometa.

Kako se ne bi ponovio “slučaj Ibrahimović” u NSBiH pažljivo prate, posebno mlade igrače u dijaspori. I ne samo mlađe. Dvojica bh.internacionalaca pod posebnim su povećalom struke u NSBiH. Koji će biti praćeni u periodu do baraža i utakmice sa Sjevernom Irskom.

Aldin Turkeš prvo je ime i najbolji strijelac švicarske Lozane. Koja je trenutno na čelu prvoligaške tablice. Turkeš je polusezonu završio sa 16 golova. Što ga je pozicioniralo visoko na listi želja evropskih klubova. Kako je izvjesno da će Lozana, kultni švicarski klub, izboriti povratak u Super ligu, moguće je da Turkeš produži ugovor. U NSBiH ne žele ništa prepuštati slučaju, pa će poslati ljude od struke na neku od utakmica Lozane, kako bi na licu mjesta pogledali potencijalnog A reprezentativca. Turkeš je nedavno proglašen za “Sportsku ličnost BiH u Švicarskoj, što je itekako veliko priznanje, ako se zna da su u konkurenciji bili brojni uspješni sportaši bh. korijena. Nije to sve, ovaj nogometaš izabran je za najboljeg igrača Lige, što dodatno upotpunjuje njegov “CV”.

Drugi nogometaš, a koji još nije debitirao za BiH je Dino Arslanagić, izdanak čuvene belgijske nogometne škole. Defanzivac Arslanagić dugo je na radaru NSBiH. U Savezu su činili sve da ga stave pod zastavu BiH, ali nisu mogli dati garancije da će sigurno biti član početne postave Zmajeva, a što su tražili Arslanagić i ljudi iz njegovog okruženja. Nešto slično što je tražio Muamer Tanković, švedski nogometaš bh. korijena.

(sportske.ba)