PODIJELI

Foto: Madžid Šošić sa ocem Bajazitom

Izvan terena je miran, staložen, ozbiljan, ma preozbiljan za svoje godine. Skupio ih je 16, ali izgleda kao da je “stario, pa mladio”.

Madžid Sošić mu je ime, nogometaš Željezničara. I to kakav!

Prošli su kroz Grbavicu mnogi majstori lopte, vrhunski igrači, znalci… On je jedan od takvih. Senzacionalnih u svakom smislu.

Madžid je nogometni Picaso, umjetnik par – exelans. Linije kretanja su mu duge, uglovi oštri, repertoar neiscrpan…

Loptu ne udara, on je zapravo “miluje”. Kada se stopi s njom, lopta “progovori” najljepšim riječima.

Počeo u Iskri Bugojno

Madžid Šošić je najbolji strijelac kadetske lige BiH. Ove sezone je postigao 23 gola. I proteklih godina je dominirao u golgeterskom smislu. Police u porodičnom domu su prenatrpane peharima i medaljama. Priznanja za sjajne igre dolaze sa svih strana.

Superioran je među vršnjacima, pa i onim malo starijim. Da li je spreman za prvi tim? Ovakvi kao on se “guraju” rano u vatru jer su posebni. I vrijedni čekanja. Željezničar dugo nije imao dragulja kakav je Šošić.

– Počeo sam trenirati 2007. s nepunih pet godina u rodnom Bugojnu. Po čitave dane igrao sam se sa djecom lopte na igralištu ispred zgrade. S prijateljom Antom prekidao sam igru samo kada bi me majka “namamila” pitom zeljanicom u kuću. Igrao sam u Iskri, dok se porodica nije preselila u Sarajevo 2011.godine – počinje Šošić svoju priču.

Borbeni duh

Otac Bajazit je dobio posao u glavnom gradu i nekako je bilo logično da Madžidu pruži mogućnost da nastavi s treninzima. Prvo je neko vrijeme trenirao u Famosu jer su živjeli u Hrasnici, a onda je otišao na Grbavicu.

– Željezničar je uvijek bio klub za koji sam navijao i zato sam odabrao Grbavicu.

Madžid je desetka, desna noga mu je jaća, sjajne tehnike, odličnog šuta. Uzor mu je Messi, idealna pozicija iza dva napadač. Borbenog duha, uporan, hrabar… Od mirnog dječaka na utakmici se pretvara u ratnika kome je pobjeda sve.

– Maštam da igram u velikom klubu, da postanem profesionalac, da igram za repezentaciju…

“Zlatna koka” Željezničara

Ovo posljednje je ispunio: Slaven Musa ekipu sastavlja počevši od njega. Uskoro će zakoračiti u U-21 ekipu. Sada se samo postavlja pitanje da li će mu Amar Osim dati šansu i tako izbjeći grešku koju je klub napravio sa Amerom Gojakom.

Jer, Madžid Šošić je “zlatna koka” Željezničara, igrač na kome se uzima pravi novac. Ali kako će ga klub zaraditi ako ga odmah ne postavi u izlog?!

Oko Šošića oblijeću mnogi regionalni klubovi, ali i neki evropski. Njemu se ne žuri puno. Svjestan da bogomdan talenat neće iščeznuti.

(D.E. Sportske.ba)


 

PODIJELI