PODIJELI

Piše: Mladen BOŠNJAK

Hoćemo li prvog radnog dana u 2021-oj godini dobiti novog selektora nogometne reprezentacije, ili će se taj „svečani čin“ odgoditi na još neko vrijeme, teško je u ovo vrijeme) prognozirati. Nadajmo se da će ozbiljnost (prenaivno bi bilo reći „opći interes“) prevagnuti i da ćemo u još jednu kalendarsku godinu krenuti s nadanjima, očekivanjima, iluzijama…

Skoro da je nebitno ko će biti izbornik, važno je da preuzme odgovornost i povede odabranu vrstu u pretrpani kalendar utakmica, povede naše izabranike u bojeve iz kojih ćemo izići  – mnogi nam prognoziraju – na štitu! No, važno je da kvalifikacijske utakmice počnu, da zaboravimo, barem nakratko, turobnu, tešku i žalosnu 2020-tu godinu, da ponovno jedan period provedemo u varljivim nadama i šarenim lažama.

Bolno jeste, tu nema dileme, ali morat ćemo priznati da organizacijski nismo dorasli velikih natjecanja, da smo igrački strašno kalirali, pali, oslabili, da navijače više zanima vlastiti utjecaj na reprezentaciju i sve oko nje, nego iskrena i bezuvjetna podrška. Novog selektora, ma tko to bio, moramo dočekati iz te pozicije, iz realnog kritičkog rakursa, moramo mu dati vremena, mira i kredita. Na ho-ruk, zasigurno, nećemo ništa napraviti.

Novi selektor mora smoći snage odbaciti tzv. nacionalni ključ, i odabrati stručne, odane i lojalne ljude u štab. Sve po vlastitom kriteriju, jer se podrazumijeva da je preuzeo punu odgovornost. Novi selektor mora biti lišen briga oko mjesta odigravanja domaćih utakmica, mora odbaciti kordon menadžera i savjetnika koji već čekaju u startnoj pozi, mora biti autoritet čije će zamisli i ideje bespogovorno realizirati birokracija iz saveza.

Također je bolno, ali moramo priznati da pripadamo zadnjoj grupi europskih reprezentacija. Ako netko počne nabrajati onih nekoliko egzotičnih, amaterskih, protiv kojih bi se koliko-toliko mogli hrvati, odmah mu dajem za pravo, ali kad rangiram našu selekciju na europskoj ljestvici, onda – neka mi oproste – te reprezentacije jednostavno ne računam! Morat ćemo se zadovoljiti mukotrpnim podizanjem korak po korak, i to kao glavni zadatak postaviti pred novog selektora. Čim prije, to bolje! U nove kvalifikacije krenuti hrabro i odvažno!

Zato bi bilo veoma važno da mu saznamo ime već prvog radnog dana u 2021-oj godini.

PODIJELI