PODIJELI

Elvedin Begić, predsjednik NSBiH, sazvao je hitnu sjednicu Izvršnog odbora. Jedina tačka dnevnog reda jeste ostavka Roberta Prosinečkog. Selektor je na sebe preuzeo odgovornost za debakl u Jerevanu

Iako je i po dolasku u Sarajevo Prosinečki ostao pri odluci da mjesto prepušta drugome, u NSBiH nadaju se povlačenju ostavke. Tako razmišljaju, jer ne poznaju dovoljno Prosinečkog

Selektor u ostavci danas će članovima nogometne vlade, manje više nogometnim anonimusima, objašnjavati šta se desilo u Jerevanu.

Nije nemoguć obrat i da Prosinečki nastavi započeti posao. Postoji takva mogućnost, pogotovo ako nogometna vlada Saveza ne prihvati selektorovu ostavku. Ili mu zaprijeti plaćanjem “penala” što jednostrano raskida ugovor. Rijetki su, ne samo u nogometu, koji svojevoljno odstupaju s pozicija. Svi čekaju istek mandata ili otpremnine. Prosinečki je izuzetak.

Dva su izvjesna scenarija pred nama. Prvi da NSBiH odbije selektorovu ostavku i Prosinečki odradi do kraja kvalifikacije i drugi, da se usvoji ostavka. U tom slučaju tražit će se novi selektor. Najbezbolnija opcija je prekomandovanje Vinka Marinovića u A tim, te izbor selektora U 21. Za petnaest dana aktuelni ili neki novi selektor treba poslati pozive kandidatima za oktobarske utakmice.

Malo je vremena za pregovore i razgovore s nekim kandidatima izvan NSBiH. Moguće da Marinović završi kvalifikacije, a da Savez potraži novog selektora za Ligu nacija. Koja se igra na proljeće.

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora ništa se epohalno neće desiti. Sve je ovo već viđeno. Sportske.ba saznaju kako je Prosinečkom ponuđeno da “ponudi “, a nipošto da podnese ostavku.

Prosinečki nije najbolje razumio formulaciju prijedloga “s najvišeg vrha”, pa je onako vruć rekao što mu je na srcu. Ponovio je to i na aerodromu po slijetanju u Sarajevo. Što je dodatno zabrinulo nogometnu vladu. Koja je sada na slatkim mukama. Jer menadžeri, agencije, lobisti uveliko šalju biografije svojih klijenata. Premda se pojavljuju brojna znana i neznana imena, najbolje kotiraju Safet Sušić, Meho Kodro, te tandem Zlatan Nalić i Sergej Barbarez. Ima tu još imena i želja, ali se radi više o promociji pojedinih kandidata. Saznajemo kako je Prosinečki već otkazao stan i najavio povratak u Zagreb. Ostat će nekoliko sati u gradu., potom pakuje kofere.

Fuad Muzurović, Džemaludin Mušovič, Faruk Hadžibegić, Mišo Smajlović, Blaž Slišković, Fuad Muzurović, Meho Kodro, Miroslav Blažević, Safet Sušić, Mehmed Baždarević i Robert Prosinečki čine listu selektora koje su nogometni anonimusi iz nogometne vlade smjenjivali.

(M.M./Sportske.ba)

PODIJELI