PODIJELI
Luka Modrić je proglašen za najboljeg fudbalera Svjetskog prvenstva 2018. godine u Rusiji

PIŠE: Adnan Pločo

Stara poslovica kaže “Gorak je put od dna do vrha, ali su plodovi slatki”. To je najbolje na svojoj koži osjetio Luka Modrić.

Skromni i tihi mladić, koji je danas mega popularan, koji je u karijeri osvojio sve što se može osvojiti, imao je izuzetno težak životni put, koji je krunisan danas nagradom za najboljeg fudbalera Svjetskog prvenstva.

Rodna kuća Luke Modrića danas je srušena FOTO: 24sata.hr

Luka je rođen u Zadru 1985. godine, a nedavno se pojavio i snimak kako u svom selu “Modrići” na Velebitu čuva koze u kraju gdje su vukovi opasnost po životinje, ali i ljude. Baš kako je danas ozbiljan na terenu, Luka je i tada iako dječak bio ozbiljan u onome što radi. Luka je imao pet godina, ali nije imao straha od vukova i vrijedno je radio, a u trenucima odmora se “družio” sa loptom i kao i sva djeca sanjao da jednog dana zaigra na velikim svjetskim i evropskim stadionima u dresovima najboljih klubova.

 

Luka Modrić, kao petogodišnjak, čuva koze na Velebitu

Nakon toga došao je nesretni rat, a Luka Modrić je morao sa porodicom izbjeći iz svog sela. Fudbal je počeo trenirati u Zadru 1996. godine, u kojem je ostao sve do svoje 16-te godine. Zdravko Mamić se u njegovom životu pojavio 2002. godine i kao dječaka od 16 godina ga doveo u Dinamo.

 

Luka Modrić je fudbal počeo trenirati u Zadru

DOLAZAK NA POSUDBU U ZRINJSKI

Sezonu 2003/2004. Modrić je proveo na posudbi u Zrinjskom. I iako bi većina mladih igrača psihički pala i vjerovatno ne bi napravili ništa u karijeri, baš kao i sve do tada, Luka je shvatio dolazak u Zrinjski kao novu priliku za dokazivanje i što brži povratak u Dinamo. Nakon samo jedne sezone, 22 odigrane utakmice u “dresu sa Lentom” i osam postignutih golova, te titulom najboljeg fudbalera Premijer lige BiH vratio se u Dinamo, ali je opet morao na posudbu. Godinu je nastupao za Inter iz Zaprešića. Odigrao je 18 utakmica, postigao četiri gola i pokazao da je sa 20 godina jedan od najboljih fudbalera u HNL-u.

 

Luka Modrić u dresu Zrinjskog

Tada je uslijedio novi povratak u Dinamo, a čelnici kluba više nisu razmišljali da ga pošalju bilo gdje. Za tri godine na Maksimiru odigrao je 94 utakmice, postigao 26 golova. Osvojio je tri titule prvaka i dva naslova pobjednika Kupa Hrvatske. U sezoni 2006/2007. proglašen je za najboljeg fudbalera HNL-a.

PRVO TOTTENHAM, A ONDA ODLAZAK U REAL MADRID

Dobre igre nisu prošle nezapaženo, Luka je briljirao kako u HNL-u, tako i na evropskim mečevima, a u julu 2008. godine Dinamo ga je prodao u engleski Tottenham za 26 miliona eura.

Luka Modrić je četiri godine nastupao za Tottenham

 

Luka se u Londonu zadržao četiri godine, nakon čega je uslijedio poziv koji se ne odbija. Modrića su u svojim redovima željeli mnogi evropski velikani. Onda se uključio Real Madrid, a Modrić je završio u Kraljevskom klubu za 33 miliona funti. Za šest godina, do sada u Madridu, osvojio je sve što se može osvojiti. Osvojio je jednu titulu prvaka Španije, jedan Kup, te dva Superkupa ove zemlje. Četiri puta je osvajao Ligu prvaka, tri puta je bio klupski prvak svijeta, a tri puta je osvajao i Superkup Evrope.

 

Luka Modrić je sa Realom osvojio sve što se može osvojiti

 

VJEROVAO U SVOJE SNOVE

Modrić je uspio napraviti i veliki uspjeh sa reprezentacijom Hrvatske, a kruna svega je bilo današnje finale Svjetskog prvenstva. Modrić je blistao tokom čitavog Mundijala u Rusiji, vodio je svoj tim do finala, a na kraju nisu uspjeli poraziti Francusku na stadionu Lužnjiki (Hrvatska izgubila 4:2 op.a.) i osvojili su srebrenu medalju. Nakon finalnog meča Modrić je proglašen najboljim fudbalerom Svjetskog prvenstva. Tako je dječak koji je prije 28 godina čuvao ovce na Velebitu ušao u besmrtnost, pridružio se najvećim svjetskim fudbalerima i najavio ozbiljnu kandidaturu da sa trona skine Lionela Messija i Cristiana Ronalda u borbi za FIFA-inu nagradu za najboljeg fudbalera svijeta. Modrić je za Hrvatsku odigrao 114 utakmica i postigao je 14 golova. Pet puta je proglašen za fudbalera godine u Hrvatskoj.

 

Luka Modrić je blistao na Mundijalu u Rusiji

 

Luka Modrić je najbolji primjer kako se upornost, trud i rad isplate. Njegov put je bio izuzetno težak, ali je vjerovao u sebe i danas je sigurno najponosniji čovjek na svijetu.

 

Rodno selo Luke Modrića FOTO: 24sata.hr

 

Modrić bi trebao biti uzor svim mladim fudbalerima koji počinju svoju karijeru. Pokazao je kako se od dječaka koji čuva koze može postati najbolji fudbaler svijeta. Samo ako se boriš, trudiš, to silno želiš i vjeruješ u svoje snove. Snove koje je sanjao dok je čuvao koze…

PODIJELI