Connect with us

Fudbal

Od sna do stvarnosti, kako zaigrati za veliki klub

Objavljeno prije

,

Agencija Be Free Fotball i njen osnivač Zlatko Marić predstavnik je Real Madrid Fondacije i ugledno je ime u svijetu fudbala posebno kada je riječ o radu s djecom i njihovom selektiranju za buduće vrhunske fudbalere. U vrijeme digitalne globalne ere kada roditelji i djeca s ambicijama imaju pristup informacijama to je početna pretpostavka da bi njihov san postao stvarnost i da im se otvori mogućnost da jednog dana možda zaigraju u velikim evropskim klubovima.

Zajedno sa Marićem u ovoj Agenciji je i Ante Perišić, otac hrvatskog reprezentativca Ivana Perišića. Iz njihovog prijateljstva razvila se ideja po kojoj djeca tokom trajanja trodnevnog kampa mogu biti testirana u svim fudbalskim aspektima, a također mogu čuti i savjete oca Ivana Perišića o tome šta je sve potrebno da se san ostvari.

Mladim igračima se demonstrira šta trebaju usavršavati i čemu posvetiti pažnju u svojim klupskim i individualnim treninzima kako bi zadovoljili kriterije velikih svjetskih klubova.

Marićeva Agencija Be Free Football je zadužena za razvoj mladih igrača i također za kampove Real Madrida u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Grčkoj I Turskoj.

-FC Barcelona je ovu školu ocijenila najboljom nogometnom akademijom u Australiji iz koje su uzeli 14 igrača gdje smo putovali u Barcelonu i odigrali četiri utakmice u kojima smo pobijedili, rekao nam je Marić.

Poslije toga je Josep Maria Minguella, agent koji je pronašao i u Barcelonu doveo Messija, Maradonu, Ronaldinha, Rivalda i druge, potpisao je ugovor sa Marićem što je rezultiralo time da se za Zlatka pročulo po Španiji.

Poslije toga Real Madrid je kontaktirao Marića i pozvao ga da dođe s ekipom u Madrid gdje su postigli velike pobjede protiv njih.

Maradona i Zlatko Marić

Marić je bio savjetnik za Fudbalski savez Južne Turske, ali kad je Real Madrid odlučio da će raditi kampove po BIH i susjednim zemljama, kontaktirali su ga i predložili mu da se uključi u njihov program.

-Od 2016 uradili smo kampove Real Madrida u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, Biogradu, Podgorici, Herceg Novom, Nišu, Banja Luci, Mostaru, Visokom gdje je sudjelovalo preko 1100 učesnika, kaže Marić.

Mnogo roditelja na kampovima Real Madrida pita isto pitanje: Da li je moje dijete dobro za Real Madrid?

Da bi dijete zadovoljilo kriterije velikih klubova treba krenuti redom:

S vlasnikom Agencije Be Free Football Zlatkom Marićem razgovarali smo o tome kako je najlakše kod djeteta uočiti afinitete i talent za fudbal. I šta im Agencija Be Free Football može ponuditi. Ovo je drugi nastavak naše priče.

Dijete mora naučiti prvo note prije nego što počne svirati u muzičkom orkestru, smatra naš sagovornik i dodaje:
-Najbolji igrači svijeta su igrači koji igraju nogomet na ulici. Da bi postali najbolji jedino što im je potrebno je jedna lopta i nekoliko prijatelja – igrača.

Nogomet je jednostavna igra i ne treba je komplikovati. Djeca treba da dodiruju loptu 300 puta na treningu, a ne 30 puta. Nemoguće je očekivati da dijete bude rođeno da bude nogometaš. Sve se može usavršiti. Tokom naših trodnevnih kampova djeca će biti testirana na svim aspektima kako se testiraju u velikim klubovima. Na kraju kampa će im biti rečeno šta su usavršili, a šta trebaju da usavrše. Istina je dobra za one koji žele da im djeca napreduju jer niko nije rođen sa znanjem kako da igra nogomet. Sve se može naučiti ako se zna šta se treba učiti postepeno.

Kao trener koji ima iskustva, kako vi gledate naše igrače iz BiH i susjednih zemalja naspram drugih igrača iz svijeta?

-Naši igrači su nešto sasvim drugačije od onoga što se gleda u svijetu. Mi znamo igrati nogomet i naši igrači igraju u najvećim klubovima po svijetu. Sada se nogomet igra po šablonu, treneri završavaju razne tečajeve, vrate se i treniraju ono što su naučili na tome tečaju. To je nogomet napravilo lako čitljivim u igri. Treba primjenjivati filozofiju baziranu na igrača, dakle igrač je glavni, on je slobodan da radi s loptom i uživa u nogometu i griješi jer će se taki naučiti najbolje.

Veoma je važno da se djeca baziraju na greškama. Jer ako trener samo izražava potrebu pobjeđivati, a dijete ne dirne loptu ni deset puta po utakmici, dijete ništa nije naučilo. Dijete i trener ne smiju imati pritisak prilikom učenja. Nije važno pobjediti na utakmici nego uvidjeti greške i na njima raditi kako se ne bi ponovile. To je ono što sam učio u svojim akademijama i što me na kraju dovelo do Real Madrida i Barcelone.

U 2021.godini razmišljamo otvoriti naše akademije u BiH i zemljama susjedstva.

Roditelji mogu predložiti njihovim klupskim predsjednicima da nam pošalju upit za trodnevni kamp ovog ljeta u njihovom klubu. Kontakt je info@zlatkomaric.com.

Za sve dodatne informacije i upute posjetite stranicu www.zlatkomaric.com .

(N. Bise/Sportske.ba)

NAJČITANIJE