PODIJELI

Ansu Fati debitovao je za Barcelonu prošlog mjeseca u razbijanju Betisa (5:2). Kada je 16-godišnjak u 78. minuti ušao u igru, dobio je ovacije cijelog stadiona, a na kraju utakmice zagrlio ga je i čestitao mu Lionel Messi, jedan od najvećih nogometaša svih vremena.

Sa 16 godina, devet mjeseci i 25 dana u tom trenutku je postao drugi najmlađi debitant u historiji Barcelone. Rekorder je ostao Vicente Martinez koji je imao 16 godina, devet mjeseci i pet dana kada je 1941. godine debitovao za katalonski klub.

Šest dana kasnije je protiv Osasune ušao na poluvremenu i u remiju 2:2 zabio prvijenac za Barcelonu te postao najmlađi strijelac u klupskoj historiji.

Fati je 2002. godine rođen u Gvineji Bisau, ali još kao dijete preselio se Španiju gdje je u Sevilli počeo trenirati nogomet. Odlučio je igrati za špansku reprezentaciju i trebao bi debitovati za kadete na Svjetskom prvenstvu krajem godine.

Ugovor s Barcelonom ima do 2022. godine, a danas mu je Transfermarkt podigao cijenu na 25 miliona eura. Vrijedi čak 20 miliona eura više od prvog sljedećeg najskupljeg 16-godišnjaka, Las Palmasovog Pedrija. U ugovoru s Barcelonom ima klauzulu da može otići u slučaju ponude od 100 miliona eura.

PODIJELI