PODIJELI

Zoran Rebac, predsjedavajući Komiteta za sudije i suđenje N/FSBiH, u večeašnjoj emisiji o BHT Premijer ligi BiH na državnoj televiziji komentarisao je sporne detalje iz 14. kola elitnog razreda našeg fudbala.

Prva situacija bila je ona iz Tuzle, gdje su Sloboda i Sarajeva remizirali (1:1), a sporna je bila situacija iz prvog dijela, odnosno 35. minuta pri vodstvu Sarajeva 0:1, kada su gosti tražili penal, ali se sudija Luka Bilbija nije oglasio.

Nakon duela Jusića i Ahmetovića, stoper Slobode je pao i rukom udario loptu u šesnaestercu. Jusić je tražio prekršaj, a Ahmetović i igrači Sarajeva penal. Bilbija nije ništa dosudio.

– Prije igranja rukom došlo je do čvršćeg duela igrača Slobode i Sarajeva, a to ostavljam sudiji na procjenu. Nakon toga evidentno je bilo igranje rukom i igrač Slobode trebao je dobiti i žuti karton – kazao je Rebac, koji je naglasio da je Slobodi opravdano poništen pogodak, a da je Bilbija ispravno postupio što nije dosudio penal za domaće u drugom poluvremenu.

Predsjedavajući Komiteta za suđenje, Zoran Rebac, prokomentarisao je i suđenje na derbi utakmici 14. kola u Mostaru gdje su se sastali Zrinjski i Željezničar.

U 63. minutu Zrinjski je tražio penal.

– Dolazi do određenog kontakta između noge igrača Željezničara i igrača Zrinjskog. Kontakt je u kaznenom prostoru, međutim nije svaki kontakt kazneni udarac. Igrač Zrinjskog insistira na kontaktu, čini se da je pad teatralan i da je to opredijelilo sudca da ne dosudi prekršaj. Dodatni sudija i linijski sudija su u idealnoj poziciji i oni nisu sugerirali kazneni udarac. Činjenica da niti jedan igrač Zrinjskog nije tražio penal isto govori da je sudija donio ispravnu odluku, kaže Zoran Rebac.

Prije analize spornih detalja iz 14. kola, prvo je otklonjena jedna dilema iz prošlog kola, a ocijenjeno je da Željezničar nije oštećen protiv Mladosti.

– Dobili smo snimak bočne kamere i čini mi se da igrač Želje bio najbliži golu Mladosti, te da je sudija ispravno postupio što je dosudio ofsajd – rekao je Rebac.

PODIJELI