PODIJELI

Danas se u Sarajevu okupila ženska juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja će od 5-13. avgusta nastupiti na Evropskom prvenstvu A divizije u mađarskom Šopronu.

Na današnjoj prozivci pojavilo se 14 košarkašica, dok se preostalih šest sa spiska selektora Gorana Loje, nalazi na pripremama sa U20 reprezentacijom BiH, te će po završetku Evropskog prvenstva u Portugalu konkurisati za juniorsku reprezentaciju.

Selektor Goran Lojo iznio je plan priprema ženske U18 reprezentacije Bosne i Hercegovine.

– U Sarajevu boravimo do 19. jula, kada putujemo u Srbiju, gdje ćemo odigrati dvije trening utakmice protiv selekcije domaćina. Nakon Srbije nastavljamo put u Slavonski Brod, gdje imamo zakazane prijateljske utakmice sa selekcijom Hrvatske. Krajem jula se vraćamo u Sarajevo na nekoliko dana, a generalnu probu pred Evropsko prvenstvo imaćemo u Austriji protiv selekcije domaćina – rekao je Lojo, koji je prokomentarisao i grupu u kojoj se naša reprezentacija nalazi na Eurobasketu:

– Moram reći da nam žrijeb nije bio ni malo naklonjen. Nalazimo se u jako teškoj D grupi, zajedno sa Francuskom, koja je aktuelni juniorski prvak Evrope, Belgijom i Italijom. Naš primarni cilj ove godine biće opstanak u A diviziji. Imamo i mi kvalitetan roster, tu je čak devet igračica koje su prošle godine izborile plasman u elitnu diviziju. Uz dobre i kvalitetne pripreme i naporan rad, mislim da možemo izboriti zacrtani cilj.

Treba napomenuti da će u Šopronu Bosna i Hercegovina po prvi put u istoriji učestvovati na Evropskom juniorskom prvenstvu A divizije.