PODIJELI
Lendrić je punio protivničke mreže i transferom Želji donio 300 hiljada eura

Fudbalski klub Željezničar ima najpoznatiju školu fudbala u Bosni i Hercegovini.

OD ŠTILIĆA DO ZOLOTIĆA

Plavi sa Grbavice su iz omladinskog pogona “lansirali” veliki broj sadašnjih i bivših reprezentativaca, a sigurno da će i u budućnosti veliki broj igrača iz Željezničara činiti dio reprezentacije BiH. Svakako da je najpoznatiji i najbolji izdanak Željine škole Edin Džeko, a tu su još Ibrahim Šehić, Armin Hodžić, Riad Bajić, Ervin Zukanović, Amer Gojak, Haris Hajradinović….

Željezničar je i najskuplje izlazne transfere u svojoj historiji pravio upravo prodajom igrača iz vlastitog omladinskog pogona. Rekord drži sadašnji kapiten Plavih Semir Štilić koji je za 600.000 eura 2008. godine otišao u poljski Lech Poznan. Nakon njega se nalaze Amir Hadžiahmetović i Riad Bajić koji su u Konyaspor otišli za po 500 hiljada eura. Anel Šabandžović je u AEK otišao za 450.000eura, dok je Ibrahim Šehić otišao u Mersin za 400 hiljada eura. Nermin Zolotić je u belgijski Gent otišao za 300.000 eura.

 

Štilić je sa Grbavice otišao u Lech za 600.000 eura

Kada su u pitanju igrači koji nisu ponikli na Grbavici, a Želji su se najviše isplatili nedodirljiv je Edin Višća. Krilni napadač se profilisao za jednog od najboljih igrača turske lige posljednjih godina (prošle sezone ponio titulu najboljeg igrača lige op.a.). U Basaksehiru je od 2011. godine, a otišao je za 400.000 eura. Plavima se isplatio i Ivan Lendrić. Pored činjenice da je nemilosrdno punio protivničke mreže na konto hrvatskog napadača ide i podatak da su ga Plavi 2017. godine prodali u Lens za 300.000 eura.

DŽEKO DONIO MILIONE

Od sezone 2009/2010. pa do danas kroz svlačionicu Željezničara prodefilovao je veliki broj igrača. Pored onih koji su se finansijski isplatili Želji, neki od njih nisu napravili rekordne izlazne transfere, na nekima je Željo zaradio, neki su otišli besplatno, ali su bili od velike koristi Plavima u osvajanju trofeja u našoj zemlji. Željezničar je najviše profitirao od Edina Džeke. Iako su u tadašnjem transferu u češke Teplice zaradili svega 100 hiljada KM, zahvaljujući fondu solidarnosti Željo je zbog Džekinih trasnfera u Wolfsburg, Manchester City i Romu zaradio milione.

 

Edinu Džeki je šansu u prvom timu dao Amar Osim

Ako se statistički gleda Želji se najviše isplatio napadač Eldin Adilović. Stigao je 2011. godine, postigao preko 40 golova u dvije sezone, osvojio dvije titule i jedan Kup, a onda za 100 hiljada otiša u turski Samsunspor. Željezničar je od “stranaca” zarađivao i prodajom Josipa Kvesića u Antalyaspor, Gorana Zakarića u Partizan…

Eldin Adilović je statistički gledano najbolji napadač Željezničara u posljednjem desetljeću

Kao prava pojačanja na Grbavici su se pokazali i Milan Ćulum, Lazar Popović, Patrik Nyema, Jadranko Bogičević, Tomislav Tomić, Aleksandar Kosorić, Miroslav Stevanović, Jovan Blagojević, Daniel Graovac, Vojo Ubiparip… ali su oni besplatno otišli sa Grbavice.

(Adnan Pločo/Sportske.ba)