PODIJELI

Organizacioni odbor Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine objavili su da će provesti detaljnu analizu o uticaju na njihove planove odluke da se Ljetne olimpijske igre u Tokiju 2020. prolongiraju za godinu dana zbog globalne pandemije novog koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju, koje je prenijela državna novinska agencija Xinhua, organizatori Pekinga 2022. rekli su da su u bliskoj komunikaciji s Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK) kako bi se osiguralo da se pravilno postupa u “posebnoj situaciji“.

MOK i japanske vlasti prošle sedmice su se dogovorili da igre u Tokiju pomjere za godinu dana zbog pandemije koronavirusa. Novi termin Olimpijade u glavnom gradu Japana je od 23. jula do 8. augusta 2021. godine, a Zimske igre u Pekingu trebale bi se otvoriti 4. februara, a zatvoriti 20. februara 2022.

Iako će se ljetna i zimska Olimpijada prema novonastaloj situaciji održati u roku od šest mjeseci, organizatori Pekinga 2022. kažu da pripreme teku prema planu i da ne razmišljaju o odgađanju događaja.

“Vjerujemo da će Ljetne olimpijske igre u Tokiju i Zimske olimpijske igre u Pekingu biti uspješne“, navodi se u saopštenju Organizacionog odbora.

Peking je organizaciju igara dobio 2015. godine pobijedivši u kandidaturi kazahstanski Almaty. Tako je postao prvi grad u istoriji kome je dodijeljena organizacija i ljetnih i zimskih olimpijskih igara. Ljetne olimpijske igre u Pekingu su održane 2008. godine.

PODIJELI