PODIJELI

U derbiju 22. kola BHT PLBiH, Željezničar će na Grbavici ugostiti Tuzla City.

Ova utakmica je bitna za oba tima. Želji u borbi za vrh tabele, a Tuzlacima u borbi za mjesta koja vode u Evropu.

Pred pomenuti duel u Plavom salonu je održana press konferencija FK Željezničar na kojoj su se obratili šef stručnog štaba Amar Osim i kapiten Aleksandar Kosorić.

“Najteža je utakmica protiv Tuzle jer je sljedeća. Dobili smo Borca i to nije bilo lako. Sada igramo protiv ekipe koja nije ostvarila dobre rezultate, ali nije toliko loše igrala. Samo četiri boda su iza nas i znači da smo malo, samo malo bolji. Samo po sebi to nije lagan zadatak. I zbog toga će biti teška utakmica. Imaju igrača od kojih nas može glava zaboljeti, ali ih je imao i Borac. Moramo ponoviti partiju iz Banje Luke i moramo prihvatiti ulogu favorita. Zadnje dvije smo dobili po ušima kod kuće od na tabeli slabijih timova od Tuzle. Na tome ćemo raditi ova dva dana”, rekao je Osim na početku pressice, a zatim dodao:

“Ne računamo na Zeca, Zajmovića i Subašića. Ostali su OK. Jovanović je izašao sa terena u Banjoj Luci, ali je bolje. Bojo je imao stomačnih problema, ali bi trebao biti dobar. U boljem smo stanju zdravstvenom u odnosu na prošle utakmice. To je sigurno.”

Govori je o kvalitetima Tuzle.

“Na Koševu su bili ravnopravni u prvom dijelu, a Sarajevo je prvo i favorit prvenstva ove godine. Imali su protiv Zrinjskog u Mostaru do 80. minute neriješen rezultat. Te utakmice pokazuju da se mogu nositi sa ekipama koje su bolje na tabeli od njih. Ne bojimo se, ali se pribojavamo. Nećemo se pripremati da pravimo faulove daleko od gola, naravno. Trudit ćemo se da ne pravimo glupe faulove u zoni šuta, jer imaju dobre šutere”

Osvrnuo se Osim i na česte smjene kolega u Premijer ligi BiH:

“Smjenjivanje trenera je bolest modernog fudbala. Kod nas je često slučaj, ne govorim direktno o Borcu. Mijenjaju trenera, a nemaju banke. Nemaš koga drugog promijeniti. Ne znam kako se to može promijeniti u našem fudbalu, no morali smo taj trend prihvatiti.”

O samom raspletu i parovima u 11 narednih kola tokom drugog dijela sezone, Osim je kazao:

“Ne znamo šta će biti prekosutra, a sve se može okrenuti u bilo koju korist. Mi računamo da smo 90 posto drugi, da ćemo teško stići Sarajevo, ali i drugi da će teško nas neko stići u ovom dijelu sezone za raspored u trećem dijelu. Ja mogu napraviti tabelu kako bih volio da igramo tada, ali to nije relevantno”.

Defanzivac Željezničara Aleksandar Kosorić zaigrat će na Grbavici pred publikom prvi put nakon povratka među Plave:

“Mnogo je ljepša Grbavica od onda kad sam otišao. To je dodatni motiv i moramo odigrati kvalitetno za ljude koji će doći zbog nas. Svjesni smo u zadnjoj liniji da, ako budemo čvrsti, postići ćemo minimum jedan gol svakoj ekipi. Pripreme nisu mjerilo jer smo igrali protiv jačih ekipa. Trenutno je odbrana OK, ali nije još na mogućem nivou. Poznajem Ubiparipa, ali i znam kakvi su ostali igrači. Moramo biti koncentisani, kako ne bi primili pogodak, a onda će napad odraditi svoje”

PODIJELI