PODIJELI

“Ne izgleda mi ovo dobro. Sad sam već malo zabrinut. Volio bih kada bi Novak pokazao neku emociju”, zabrinuto je govorio komentator srpskog Sportkluba Nebojša Višković dok je Đoković u finalu Wimbledona gubio četvrti set od Rogera Federera.

Ni oni najvjerniji navijači srpskog tenisera nisu se mogli sjetiti kada su vidjeli finalni meč u kojem je pokazao manje emocija. Tek je jednom iživciran sudijama i publikom kroz zube procijedio “j*bo vam pas mater” i jednom reketom lupio po stolcu. Nije to bio ni sjena onog Novaka koji je znao urlati na terenu i provocirati publiku. Izgledalo je kao da je prihvatio činjenicu da će cijeli stadion navijati protiv njega.

Nakon meča otkriveno je da je sve bio dio taktike.

“Obećao sam si da ću ostati smiren na terenu jer sam znao kakva će atmosfera biti. Obećao da neću izgubiti koncentraciju zbog svega što se događalo oko mene. Naravno, Roger je igrao dobro, ali ja sam već sve te scenarije imao zamišljene u glavi, sve sam vizualizirao”, rekao je Novak nakon meča.

Još u polufinalu Novak je britanskoj publici zamjerio navijanje za Španca Roberta Bautistu-Aguta. U finalu protiv rekordera Wimbledona znao je da će imati podršku tek nekoliko navijača na centralnom terenu.

“‘Jedino što možete u tim trenucima je ignorisati to što se događa oko vas, to što čujete. To je vrlo teško, ali nemate drugog izbora. Kad bi oni vikali ‘Roger’, ja bih čuo ‘Novak’. Znam da zvuči luckasto, ali volim to raditi. Time pokušavam sam sebe uvjeriti da je to ono što viču. Teško je to ignorisati. Atmosfera je strašna, buka je nevjerojatna, pogotovo u trenucima kad se meč lomi. Publika je tad na nogama. Naravno, ako je na vašoj strani većina gledalaca, onda vam to daje motivaciju, snagu i energiju. Kad sve to nemate, onda snagu morate pronaći u sebi. Valjda je to tako.”

Britanski Daily Star otkrio je da su svi u Đokovićevom stručnom štabu bili bijesni na publiku.

“Osjećali su da je on zaslužio više poštovanja kao takmičar. Ono što je njemu napravljeno, ne događa se ostalim najboljim teniserima”, pišu Britanci.

Telegraf: Prvi Novakov odgovor nekulturnoj publici

Na kraju, Đoković pobjedu nije proslavio. Mirno je došetao do mreže, pružio ruku suparniku i sudiji i hladno pozdravio publiku. Nije bilo onih njegovih karakterističnih zagrljaja i slanja srca gledateljima.

“Nole, ne šalji ljubav onima koji te ne vole”, naslov je srpskog Telegrafa koji je ponosan kako se Đoković snašao u takvim uslovima.

“Novak nema tretman kakav zaslužuje najbolji teniser svijeta, ali je barem konačno odlučio uzvratiti publici istom mjerom, prvi put poslije 16. Grand Slam titule i neuspješnih pokušaja promjene ponašanje publike.”

(Index.hr)

PODIJELI