PODIJELI

Nick se zove. Vuče korijene iz BiH. Tačnije iz Hercegovine. Majka mu je Španjolka. Nick je prvo od troje djece Hasana i Ester Salihamidžić.

Upoznali su se sredinom devedesetih u Hamburgu. Kada je Braco bio u internatu HSW. Družio se, s nešto starijim Franciskom Kopadom, posjećivao ih kući i tako upoznao lijepu Španjolku Ester. Kopado je tada za Bracu bio zvijezda, a danas je Braco sportski direktor Bayerna, prvotimac jedne od najuspješnijih generacija (Khan, Lizarazu, Matheus, Elber, Kufur, Schol, Efenberg, Schweinsteiger, Jancker..) Bayerna, koja je, pod vodstvom Ottmara Hitzfelda osvojila sve što se moglo osvojiti.

Braco je tada bio najzvučnije ime bh.reprezentacije. Igrao je prve kvalifikacije za SP 1998. u Francuskoj. Odigrao je samo jednu utakmicu za U 21 BiH. U Pirgos, gdje je BiH igrala s Grčkom Braco je došao iz Španije, gdje se Bayern pripremao između reprezentativnih utakmica. Nakon Grčke Hasan se zahvalio selektoru Nerminu Hadžiahmetoviću i stavio na raspolaganje Fuadu Muzuroviću. Džemaludin Mušović, tadašnji “Uli Henes” državnog tima, gledao je Bracu u Pirgosu. Nakon utakmice sačekao ga je pred svlačionicom i rekao “Hasane, nemaš ti šta raditi u ovoj selekciji. Ti ćeš ubuduće igrati za našu najbolju reprezentaciju!”. Tako je i bilo.

Tadašnji mladi reprezentativci Gušo, Mešanović, Hota pitali su se “je-ko ovaj frajer”?

Salihamidžić je za mjesec dana dobio poziv Fuada Muzurovića da igra za A reprezentaciju protiv Hrvatske u Bolonji (1:4). Postigao je Braco jedini gol, bio je to prvi zvanični u kvalifikacijama BiH. Dalje je poznato. Dobre igre u reprezentaciji popravile su status u Bajernu. No, nakon izvjesnog vremena nastupi u dresu s “ljiljanima” postali su teret i Hasanu i reprezentaciji. Bio je najzvučnije ime, selektoru su na njemu trenirali strogoću, a on je sve teže podnosio da nas “tamburaju” reprezentacije poput Malte. Farskih Ostrva, Litvanije… Navijači su tražili od Hasana da u reprezentaciji igra kao u Bajernu. A to je nemoguće. Salihamidžić je u Bajernu igrao sa svjetskim veličinama, a u reprezentaciji je ovisio od lopti Leotarovog veznjaka Siniše Muline. Koji je tada nosio dres BiH, jer je reprezentaciji trebao “kakav takav Srbin”. Mulina je u to vrijeme bio najbolji u Premijer ligi.
Prijateljska utakmica s Francuskom na Koševu bila je oproštajna za Hasana u reprezentaciji. Na poluvremenu je razdužio opremu i nikad više nije zaigrao za BiH. Greškom drugih! Koji su, da bi zaštitili sebe i svoje marifetluke, isturili Hasana kao metu pred javnost i bh.navijače.

Njegov sin Nik je član kadetske,odnosno juniorske ekipe. Da li će reprezentacija BiH imati novog Salihamidžića vrijeme će pokazati. Za sada niti jedna ni druga strana ne pokazuje interes. Kao da smo u 2005/6 godini. kada su Hasanu pokazana izlazna vrata.

S.R.

 

PODIJELI