PODIJELI

PIŠE: Ismet TuršiĆ

Mi često sebi dajemo za pravo da, uz obavezno namršteno čelo, kažemo ”ovo samo kod nas ima” pogotovo (i isključivo) kada je nešto negativno u pitanju. Nije nikakva tajna da klubovi odnosno uprave klubova često nemaju sluha, talenta ili smisla za dobar posao pa im tako nerijetko biseri ispadnu iz dzepova.

Potpisuju se ugovori na štetu kluba, menadžerima se daje ogroman manevarski prostor i mogućnost da veliki dio eventualne odštete strpaju u džep a nerijetko im ”kapitalci” pobjegnu bez da klub vidi ikakve koristi od njegovog transfera.

Da li ovo zaista samo ima kod nas? Naravno da nema. Istina, klubovi u okruženju su generalno puno bolji od nas kada je u pitanju naplata talenata ali i u najvećim evropskim klubovima možemo naći primjere lošeg poslovanja.

Najbolji trenutni primjer za tu tvrdnju je italijanski AC Milan. Cirkus koji su pokrenuli u ljeto 2017. a koji je neki dan imao svoj epilog, je definitivno slučaj za izučavanje i koji treba da služi kao primjer lošeg poslovanja te da usput nama malima pokaže da ”ovo” nema samo kod nas, da mi nismo izmislili korupciju i da nismo jedini na svijetu koji nemaju smisla za pravilno i uspješno poslovanje.

O čemu se radi?

Milan je u julu 2017. doveo stopera Juventusa Leonarda Bonuccija za 45 miliona eura. Stvari su se odvijale jako brzo, kapitenska traka, visoka plata i status legende baziran na havi odnosno na njegovom učinku u Juventusu i reprezentaciji Italije.

Ali samo godinu dana kasnije Bonucci je vraćen u Juventus a zauzvrat je Milan dobio Mattia Caldaru (koji je kao Juventousov igrač na posudbi došao direktno iz Atalante) te Gonzala Higuaina na jednogodišnju posudbu. Danas, dvije i pol godine kasnije je sve isto samo para nema.

Bonucci i Higuain su u Juventusu a Caldara je ponovo na posudbi u Atalanti (do ljeta 2021.). Svi su dakle na početnim pozicijama ali je Milan ”lakši” za 45 miliona eura.

I tako veliki Milan prođe put od kraljeva transfera do običnih klovnova brzinom svjetlosti. Ili je u pitanju pranje novca, neki dug koji se prelomio preko leđa dotičnih igrača?

“Ovo samo kod nas ima”, reče prosječni žabar namrštenog čela..

PODIJELI