PODIJELI
FOTO: FK Željezničar

Selektor “A” reprezentacije BiH Duško Bajević uskoro će objaviti spisak za baraž utakmice…

Premda je izvjestan povratak Asmira Begovića, Milana Đurića i Miroslava Stevanovića, koji će ponovo biti dio reprezentaicje, za sada nije poznato kakva sudbina čeka igrače iz Premijer lige BiH.

Selektori po pravilu ne vjeruju u igrače iz Premijer lige i u proteklim godinama imali su minornu ulogu u reprezentaciji. Uglavnom je praksa bila pozvati trećeg golmana kako bi barem neko iz domaćeg prvenstva bio na spisku.

Tek trebamo da vidimo kakav će stav po pitanju Premijer lige BiH zauzeti Duško Bajević. Iako baraž utakmice ne ostavljaju prostor za eksperimentisanje, neki igrači iz domaćeg prvenstva trebali bi se naći na spisku.

Zašto bi neko zaobilazio Semira Štilića, iako je u dresu Želje ove sezone dokazao da mu je mjesto u reprezentaciji. Po čemu je rezervista nekog europskog prosječnog kluba u prednosti nad recimo Štilićem, koji skoro svaku utakmicu u dresu Želje priredi neku majstoriju. Šteta je zbog loše prakse da Mersudin Ahmetović u posljednjih nekoliko sezona nema barem desetak nastupa u reprezentaciji. Zaslužio je to igrama i u Slobodi i u Sarajevu, gdje je postao najbolji igrač lige.

Reprezentativni kalibar mogao bi biti i Amar Rahmanović. Rahmanović je nositelj igre Sarajeva, ključni igrač “Bordo” kluba. Reprezentativnu perspektivnu trebao bi imati i Besim Šerbečić. Iako nastupa za U-21 reprezentaciju, na Šerbečića se u budućnosti mora ozbiljno računati.

Pozicija desnog beka jedno je od najškakljivih mjesta u repezentaciji, ali igrači iz Premijer lige BiH ranije nisu bili opcija da zakrpe ovu deficitiarnu poziciju. Samir Efendić iz Tuzla Cityja jedan je od najboljih bekova u ligi, baš kao i Branimir Cipetić iz Širokog Brijega.

(N.S./Sportske.ba)