PODIJELI

Robert Prosinečki se nakon 23 mjeseca na klupi BiH, sporazumno razišao sa Nogometnim savezom. Legendarni Žuti odlazi sa selektorske funkcije nakon što nije ispunio zadatak zbog kojeg je došao – plasirati se na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Još se nije ”ohladila” odluka Izvršnog odbora, a već se krenulo u kampanju za izbor Robertovog nasljednika.

Ime Safeta Sušića prvo je odjeknulo u eteru. Zašto? Pape ostao do danas najuspješniji selektor BiH, koji je reprezentaciju jedini odveo na veliko takmičenje, Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Sušićeve akcije za sada najbolje stoje u javnosti, ali tu je još nekoliko trenera koji bi rado preuzeli kormilo BiH.

Iz entiteta RS stižu poruke već duži period da je vrijeme za ”njihovog” kandidata, trenera iz reda srpskog naroda. Tako se u prvi plan ističu Mladen Krstajić i Radomir Antić, te Milovan Rajevac.

Za razliku od igračkog, Krstajić nema veliko trenersko iskustvo. Vodio je Srbiju na Mundijalu u Rusiji, ali je smijenjen nakon što ”Orlovi” nisu dobro počeli kvalifikacije za EURO. Krstajić je predsjednik Radnika iz Bijeljine, navodno je blizak Vici Zeljkoviću koji se polako ali sigurno priprema za preuzimanje poluga vlasti u FS RS.

Drugi na ovoj listi je Rodomir Antić. Jedan od najvećih trenera sa ovih prostora, koji je vodio Real, Atletico i Barcelonu, te reprezentaciju Srbije, svojevremeno je poručio da bi mu bio izazov voditi Bosnu i Hercegovinu. Već neko vrijeme je bez posla, nakon što je vodio klubove u Kini.

Amar Osim je u foto finišu izgubio utrku za selektora prije skoro dvije godine. Prosinečki je tada dobio podršku, iako je Osim imao veću naklonost bh.javnosti. Nikad nije krio da mu je želja klupa Zmajeva. Odlično poznaje igrače, vodio je najboljeg od njih, kapitena Edina Džeku, s kojim ima prijateljski odnos. U prilog mu ne ide što već radi kao trener Željezničara, no Osim bi, najvjerovatnije, napustio klupu Plavih s Grbavice ukoliko bi bio izabran za selektora.

Meho Kodro je i prije dvije godine bio blizu, ali nije dobio podršku Izvršnog odbora. Prije 11 godina vodio BiH, doduše samo u jednoj utakmici, ali je smijenjen je nakon što je poruččio čelnicima saveza da se protivi prijateljskoj utakmici s Iranom, koja se trebala igrati u Teheranu. Kodri se zamjeralo jer je kasnije učestvovao u hajci na čelnike Saveza kada je na Koševu organizirana utakmica za spas bh.nogometa,.

Legendarni napadač naše reprezentacije nikada nije krio da bi volio da se vrati, i kako kaže, ‘’dovrši posao’’ s reprezentacijom.
Blaž Slišković je u Hong Kongu. On je uz Sušića najduže vodio reprezentaciju. Navodno je popularni Baka spreman da odmah krene kući ako mu se ukaže prilika da vodi nacionalni tim.

Stidljivo se provlači i ime Husrefa Musemića, trenera Sarajeva, jednog od najboljih poslijeratnih bh. stručnjaka.

Izvršni odbor NSBIH dat će konačnu riječ. Komitet za posredovanje u kome su Duško Bajević i Sead Kajtaz trebao bi dati listu kandidata, nakon što se usaglase sa Tehničkim komitetom kojim predsjedava prof dr. Munir Talović.

Kampanja za selektora zvanično je počela.

(Sportske.ba)

PODIJELI