PODIJELI

Iako je bilo, rezultatski uvjerljivijih poraza, finski je debakl jedan od najbolnijih. Pravo je čudo da Finci nisu postigli još nekoliko golova u mreži solidnog Ibrahima Šehića.

Sportske saznaju kako su među pojedinim igračima pale teške riječi. Čak su i neki članovi nogometne vlade NSBiH pitali-jel ovo menadžerska reprezentacija?- aludirajući na pojedine igrače koji su redovito na spisku, dok su neki poput Izeta Hajrovića redovito zapostavljani.

Elvedin Begić, predsjednik NSBiH, u ovakvim situacijama preuzima ulogu dežurnog vatrogasca. Nakon što se ohlade glave Begić je najavio sastanak sa stručnim štabom. Tako je predsjednik NSBiH uvjek reagirao u kriznim situacijama. Neki su selektori znali “pasti” još na aerodromu, na putu do kuće. To se desilo sa Safetom Sušićem nakon utakmice sa Izraelom. Zakazana je hitna sjednica na Izvršnog odbora, na kojoj je Pape ekspresno smjenjen. Begić je u sličnim situacijama mirio “zaraćene” strane.

Najteže je Edinu Džeki. Kapiten igra s nekim igračima koji nisu na blizu njegove klase. Pogotovo ako se zna da pojedini reprezentativci igraju u “trećerazrednim” klubovima. Trećerazrednim barem u odnosu na Juventus, Romu… Bez Pjanića je Džeko riba na suhom. Ostali su nemoćni, vezni red bezidejan. Muhamed Bešić iz ciklusa u ciklus igra u stilu “velik promet mala zarada”.

Prosinečkom je sada najteže. Preko noći je iz raznoraznih razloga ostao bez gotovo kompletnog tima. Provukli smo se kroz Ligu nacija. Sada nam je to jedina šansa za plasman na EP. Ulog je veliki. Neodlazak na Evropsko ostavio bi NSBiH bez desetak miliona eura. Svjesni su toga u NSBiH, pa će mobilizirati sve snage da se ostvari uspjeh.

S Ibiševićem, Begovićem, Lulićem, Spahićem, Medunjaninom,.. možda smo imali “klanove”, svlačionica se više pitala, neko bi znao zakasniti na okupljanje, ali je u poratima te generacije bilo više igre, ljepote, nego u pobjedama tokom Lige nacija. U to vrijeme danima je vladala nogometna groznica, a danas veći dio nacije. do pred početak prijenosa nije znao jel igramo s Finskom ili Danskom…

Kako stvari stoje bez radikalnih rezova, šanse za plasman na EP su nam minimalne. Robert Prosinečki je u teškoj poziciji i razumljivo je njegovo “spuštanje lopte” na zemlju. Tek nakon Italije treba podvući crtu. Možda NSBiH ima plan B.

(R.S./Sportske.ba)

PODIJELI