PODIJELI

Husref Musemić smijenjen. Nespretno i netaktično uprava FK Sarajevo je dala otkaz treneru koji je doveo ekipu na diobu prvog mjesta. Nelogičnom se čini odluka o smjeni rezultatski uspješnog stručnjaka.

Ovakav odnos prema njemu ljudi koji vode klub je u najmanju ruku nekorektan, ali i perfidan.

Samo nekoliko dana ranije isti taj Upravni odbor je dao punu podršku Musemiću, nakon što se pojavila vijest da bi mogao biti smijenjen. Nije slučajno odabran termin. Već tada se moglo pretpostaviti da su mu odbrojani dani i da se čeka trenutak ili “pravi” poraz kako bi mu se uručio otkaz. Dočekali su derbi na Koševu i otjerali ga.

Da se posumnja u iskrene i dobre namjere onih koji su ovo učinili, pokazuje i to da se uprava oglasila tek kratkim saopćenjem. Nisu se udostojili sazvati press konferenciju i objaviti odluku. Čime su se to vodili kada su ga smjenjivali, šta mu zamjeraju, osim “nezadovoljavajućeg kvaliteta igre”. Ko je to procijenio da igra nije na nivou?

Evidentno je da Musemić i Uprava nisu u istom filmu još od prošle sezone. Nakon osvajanja dvostruke krune – kada se činilo da će po automatizmu biti produžen ugovor – malo je nedostajalo da se raziđu. To što je postignut dogovor isključivo je “zasluga” navijača koji su držali klub pod pritiskom zbog trenera.

Musemiću se zamjera način komunikacije sa igračima i to nije stvar od jučer. Husref se ne libi opsovati, pa i uvrijediti igrače, što je mnogima smetalo, ali se nisu imali snage da se do kraja odrede prema tome. Sada su presjekli, ali su navukli ogroman gnjev navijača Sarajeva, ali i javnosti.

Musemićev nasljednik sigurno će biti pod velikim pritiskom i samo će i boljom igrom i rezultatima imati podršku navijača. Taj mora biti ime i autoritet koji će stati iza svojih odluka. Neko karakteran, energičan, dovoljno ambiciozan da u Sarajevu ne vidi tek odskočnu dasku za dalje, nego priliku da napravi iskorak u rezultatskom, igračkom i takmičarskom smislu.

(Sportske.ba)

PODIJELI