PODIJELI

Novi selektor A reprezentacije Bosne i Hercegovine, Bugarin Ivaylo Petev, predstavljen je danas na press konferenciji održanoj u prostorijama NFSBiH.

Inače, na press konferenciji su, pored Peteva, prisustvovali potpredsjednik NSFBiH Milorad Sofrenić i generalni sekretar Adnan Džemidžić.

Petev je prvo prokomentarisao okupljanje navijača ispred Saveza.

– Da je bilo 10.000 ljudi mislio bih da su protiv mene. Nisam vidio koliko je bilo, ali znam da je manja grupa. Ja znam šta radim, pustite me da radim i naravno ako ne bude rezultata ja cu otići. Ne sviđa mi se što pitate odmah ovako jer opet idemo sa negativnim. Ja vjerujem da BiH ima kvalitet i učinićemo sve da napravimo dobar rezultat, rekao na početku Petev.

Na pitanje koliko je realan plasman na SP, rekao je:

– Atmosfera u reprezentaciji je najbitnija. Grupa je nezgodna. Mi ćemo učiniti sve da idemo na pobjedu bez obzira ko je protivnik. Šta će biti niko ne zna u ovoj sali. Mi se nadamo najboljem.

Volio bih pun stadion, ali…

Na pitanje da li ikada pomišljao da odustane od kandidature nakon negativnih reakcija, Petev je odgovorio:

– Ja nikada ne odustajem. Radim srcem. Znam šta mogu, koliko mogu. Imamo dobru reprezentaciju i to je ono što me vodilo, rekao je Bugarin, te objasnio da li će posvetiti pažnju i domaćem fudbalu.

– Hvala na pitanju. To je jako bitno pitanje. Ja ću pogledati svaku ekipu iz Premijer lige BiH uživo i upoznat ću sve igrače za jako kratko vrijeme, dodao je Petev.

Petev je rekao kako bi volio da na prvoj domaćoj utakmici navijači budu na tribinama.

– Ja bih želio da situacija sa koronom prođe što prije, da na prvoj domaćoj utakmici stadion bude pun, da pobijedimo i da se sve preokrene. Radićemo 24 sata da to preokrenemo.

Na pitanje o sastavu stručnog štaba, novi selektor je rekao:

– Imam neka imena. U naredne dvije sedmice ću pričati sa svima pa ćemo vidjeti. Ne bih govorio o imenima, kratak je bio Petev.

O igračima koji su često pozivani iako nemaju veliku minutažu u svojim klubovima, Petev je rekao:

– Trebamo biti realni prema svom poslu. Igrači koji igraju i budu u formi biće pozivani. Ne može da ne igraš mjesec u klubu i onda da dobiješ poziv u reprezentaciju. To je moj motiv. Timska psihologija je bitna i moramo insistirati na tome, kaže selektor, te je dodao:

– Reprezentacija BiH ima igrače koji odgovaraju mom stilu i vjerujem da možemo napraviti dobar rezultat. Nadam se da će se klupska situacija Džeke i Pjanića u narednim danima popraviti. Mislim da bi mnoge zemlje dale milione da imaju takve igrače.

Uskoro i imena pomoćnika

Na pitanje zbog čega je odabran i koji su njegovi kvaliteti, kazao je:

– Da je bio neko bolji od mene bio bi izabran. Obećavam da ćete imati otvorenu i iskrenu komunikaciju čitav moj mandat, kratko je odgovorio Petev.

– U narednih 15-ak dana će biti poznata i imena pomoćnika novog selektora, objasnio je Sofrenić, te je govorio o prošloj sjednici IO NFSBiH.

– Bili su svi osim tri člana. Dva imaju koronu, a Beus ima simptome. Elvedin Begić je bio na sjednici i predsjedavao je, izjavio je Sofrenić.

Na pitanje zašto Petev, Sofrenić je kazao:

– Odlučili smo se za kandidata koji je imao najbolje reference. Nas je vodio njegov rad ranije i ono što želimo u budućnosti, zaključio je potpredsjednik Saveza.

– Hvala medijima na konkretnoj saradnji. Pratimo sve šta se piše i stojimo vam na raspolaganju. I nadam se da ćemo se radovati uspjesima reprezentacije u narednom periodu, rekao  je generalni sekretar Džemidžić.

PODIJELI