PODIJELI

U kratkom intervjuu za Federalnu televiziju novi selektor BiH je govorio o nekoliko ključnih tema u ovom momentu kao što je izbor stručnog štaba, plan rada do kraja marta i prvih utakmica, poznavanje igrača naše selekcije…

Za početak, kazao je kako mu je zadovoljstvo što je na klupi našeg tima.

“Meni je zadovoljstvo biti ovjde, na ovom posebnom mjestu. Pozdravljam sve stanovnike BiH. Želim im sve najbolje u novoj godini. Želim puno sreće svim ljudima”.

Emotivno ste doživjeli dolazak na ovu funkciju…

“Ja sam očekivao da ću biti izabran. Sretan sam zbog toga. Ovo je velika čast i odgovornost. Reprezentacija BiH je za mene institucija. Moramo raditi svim snagama da napravimo rezultat, to je najbitnije”.

Koliko poznajete fudbalere naše reprezentacije?

“Puno ih poznajem. Znam većinu igrača. Pratim dugo BiH, to je meni neka prednost”.

Smjena generacije. Da li ćete napraviti novi tim?

“Saglasan sam da trebamo napraviti smjenu generacija. Trebamo se vratiti na put na kojem je BiH ranije bila. Trebamo naći nekog novog Džeku, novog Pjanića. Znam da je BiH uvijek imala talentovane igrače tako da s našim radom moramo stvoriti neke nove igrače”.

Možemo li se boriti za drugo mjesto u kvalifikacijama?

“Nezgodna je grupa. Francuska je prvak svijeta, Ukrajina se digla u posljednje vrijeme, Finska je pokazala da napreduje, neće biti lako. Poštujem sve ekipe, ali samo me zanima da mi budemo pravi. Znam da imamo snagu. Idemo na pobjedu u svakom meču, bez obzira na ime rivala, to mi je glavni cilj”.

Govorio je i o tome koji mu je glavni cilj do prvih utakmica:

“Do srijede će se znati moj stručni štab. Želim u narednom periodu popričati sa svim igračima, to mi je jako bitno. Najveći cilj mi je da otkrijem za početak šta je to dovelo do neuspjeha u proteklom periodu. Siguran sam da neće biti lako. Pokušat ćemo svim snagama napraviti dobre preduslove igračima. Moramo izvući maksimum od igrača, siguran sam da ćemo imati uspjeha”.

Za kraj je upitan da li se sjeća Safeta Sušića kao igrača.

“On i njemu slični za mene su giganti od igrača. Ne bi ih sada sve nabrajao iz tog vremena da ne bih nekoga zaboravio. Uhglavnom, riječ je o jako, jako dobrim igračima”, kazao je Petev na kraju.

PODIJELI