PODIJELI

Piše: Semir TIKVEŠA

Reprezentacija BiH se nalazi u najlošijem stanju u svojoj historiji. Prije samo šest godina smo bili u top 20 na FIFA rang listi, a danas smo na rubu ponora.

Šta je razlog tome, da li je to samo splet nesretnih okolnosti, ili smo u Brazilu doživjeli vrhunac, pa smo se svi nekako pomirili da je to kraj.

Nekoliko je očiglednih stvari. Najveći krivac u cijelj priči je NFSBiH, a izvor problema je bila vladavina prošlog predsjednika Elvedina Begića, odnosno njen kraj, u kojem je Begić pokušao da ostvari što veću moć u bh. fudbalu, dok je reprezentacija bila u drugom planu. Kada je došao kraj Begićeve ere, na čelo je došao Vico Zeljković, koji za manje od pola godine iza sebe ima skandala više nego što je Begić imao za vrijeme dugogodišnje vladavine.

Slučaj Borac i m:tel Premijer liga su bili prvi pokazatelj čemu se možemo nadati, a to je vraćanje bh. fudbala u vremenski period nakon rata, a osim lige se i reprezentacija nalazi u sličnom rasulu.

Čini se kako je Zeljković samo čovjek od zadatka, a zadatak je jedan. Jačanje svoje moći, a kroz reprezentaciju prodavati ”svoje” igrače preko raznoraznih menadžera, te na njima ostvarivati ličnu dobit.

Jedan od Vicinih pijuna je Ivaylo Petev, još jedan čovjek od zadatka, kojeg možda ni on sam nije svjestan. Svima je očigledno da je Petevova stručost u reprezentativnom fudbalu poprilično diskutabilna, forsira se defanzivna, nezanimljiva igra, koja sa terena odvlači sve ljubitelje reprezentacije.

Petev radi po nalogu predsjednika, pojedini igrači koji igraju za reprezentaciju nemaju kvalitet ni da igraju Prvu ligu FBiH, ali su tu da bi se prodali.

Priča o dolasku Peteva u reprezentaciju prije Barbareza je priča o kojoj ne vrijedi pričati, jer spominjati legendarnog kapitena Zmajeva u istoj rečenici sa bugarskim ”stručnjakom” je uvreda za cijelu BiH.

Gdje ovo vodi niko ne zna, ne sluti na dobro, Savez će ukoliko se ovako nastavi biti u višemilionskom gubitku. Već je izgubljen kult reprezentacije, još je jedino ostalo da se radujemo Džekinim igrama, i to sve dok i on ne shvati da ovo više nije ”ona”, stara dobra reprezentacija, i jednostavno ne odluči da mu je dosta svega.

PODIJELI