PODIJELI
FOTO: K. Softić/Sportske.ba

PIŠE: Mladen BOŠNJAK

Da je onomad, u ona zadnja tri prvenstvena kola, umjesto Slavka Petrovića na klupi Željezničara sjedio prosječno upućeni navijač, metodom slučajnog uzorka „spušten“ s tribina, mirno bi borbu za titulu priveo kraju i priredio radost brojnim pristalicama plavih.

Petrović je laički i naivno prokockao sve: i titulu, i novce, i bližu budućnost kluba, i povjerenje, i … baš sve!

Ali, nije to ekskluzivitet Željezničara, niti njegovog bivšeg trenera. Ova je država satkana od te nakaradne životne filozofije: uzmi bilo koga, ne pitaj za reference, ne pitaj za uvjete, daj mu šta hoće i koliko hoće…, samo nemoj angažirati svoga. Nemoj stručnjaka uzimati, nemoj nekome zaslužnome dati plaću za sav trud i zalaganje, nemoj se dovesti u situaciju da bude bolji i ugledniji od tebe sama. Od tebe koji odlučuješ!

Željo je ostao dužan 39.000 maraka plus kamate. Ko je obećao toliki novac neprovjerenom treneru apsolutno nedostojnom imena i ugleda Željezničara. Ko se toliko zainatio da je tu basnoslovnu (da, da, basnoslovnu – upitajte navijače kolika im je penzija) svotu podario za ništa. Jeli to nagrada za nečuveni fijasko, za blamažu u kojoj se „gotova stvar“ izgubila, u kojoj se praktično osvojena titula prosula i otkotrljala na Bijeli brijeg.

Najlakše bi bilo reći neka Slavko Petrović bude opomena. Bolna i surova, ali opomena koja se mora prihvatiti. No, do kada živjeti pod opomenama? Šta fali što je Slišković već 3-4 godine na klupi Zrinjskog, koga bi zabolila glava da Musemić dočeka penziju na koševskoj atletskoj stazi? Amar da ostari na Grbavici, Nalić da postane simbol Tušnja? Još dodati Varešanovića, Marinovića, Krunića, Musu, Mulalića…, i eto nam skupine nogometnih stručnjaka kojima je momčad i interes kluba na prvome mjestu, a ne advokat.

Zato nisam nešto posebno razočaran što je Petrović blokirao Želju. Neka je! Neka se iživljava na slavnome klubu, neka preko njega dospijeva u medije, u centar pažnje. Što „plavi“ više štetuju ( a, kako stvari stoje – hoće dosta) to će se prije opametiti. Valjda!
Željo, moj kukavni Željo! Nisi zaslužio da te Slavko Petrović „uzima lopatom“. Navodno, nova će uprava obznaniti sve aferime starih rukovodilaca. Hoće li isplivati i nešto vezano za dug prema rečenom anonimnom treneru?

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Sportske.ba.

PODIJELI