PODIJELI

Navijačke skupine se danas povezuju sa brojnim negativnim stvarima, najviše zbog huliganstva. Ponekad ljudi zaborave pravu bit tih organizacija, a to je navijanje. Bodrenje kluba tokom 90 minuta je nešto za što članovi navijačkih grupa žive, a najduže to radi najstarija navijačka skupina u BiH, Red Army, navijači Veleža.

 

Njihovi počeci vežu za 1981. godinu, kada se, pred finalnu utakmicu Kupa, koju je Velež igrao sa sarajevskim Željezničarom, osniva navijačka skupina pod nazivom ”Crveni šejtani”. Odmah nakon što je Velež, pobjedom nad Dinamom, osvojio po drugi put jugoslovenski Kup, grupa mijenja ime u Red Army. U vremenima raspada Jugoslavije, za razliku od većine ostalih navijačkih grupa, koje su često bile produžena ruka nacionalističkih ideologija, Red Army je forsirala zajedništvo u ljubavi prema klubu i klonila se nacionalizma.

 

Rat je učinio Velež beskućnikom, ostavio ga bez dobrog dijela dokumentacije, ali mu njegovu Red Army niko nije mogao oduzeti. Red Army je na novom Veležovom stadionu u Vrapčićima dobio i svoju tribinu sa koje su uvijek bezrezervno pružali podršku voljenom klubu. Danas ova navijačka skupina djeluje kao zvanično registrovani Klub navijača Veleža, sa svojim statutom, prostorijama, fan-shopom, web stranicama…

 

(S.Tikveša/Sportske.ba)

PODIJELI