PODIJELI

Lionel Messi čovjek je koji je srušio gotovo sve rekorde koji su mu dostupni, a još nije ni blizu gotov sa svojom nogometnom karijerom.

U posljednjih 15 godina, otkako je debitova za Barcelonu, postao je ključni igrač te katalonske ekipe, okrunio se s čak pet Zlatnih lopti i preživio sve smjene trenera u svojoj eri.

Jedan podatak ne daje odgovor na pitanje zašto je to tako, ali daje dobru sliku o razmjerima dominacije jednog od najboljih nogometaša ikad.

Analitička kuća Opta bavi se mjerenjem statističkih učinaka nogometaša, a podatke napredne statistike prikuplja od 2006. godine.

Jedan je od parametara koje mjere broj uspješnih driblinga nogometaša. Kad se pogleda ukupni zbroj uspješnih driblinga nogometaša u zadnjih 13 godina, dakle od početka mjerenja do danas, Messi je prvi. I to daleko prvi.

Argentinac je prvi s 1880 uspješnih driblinga, čak 660 više od drugoplasiranog Edena Hazarda. Nakon njih dvojice s 939 dolazi Franck Ribery, a top pet zatvaraju Aguero s 832 driblinga i Cristiano Ronaldo s 816.

Ipak, Messi nije prvi po postotku koji se dobije kad se pogleda broj pokušanih i uspjelih driblinga. Tu prvo mjesto drži Andres Iniesta sa 60,9% uspješnosti (sa 742 uspješna), a prate ga Messi s 57,2% i Hazard s 57,1%.

PODIJELI