Connect with us

Ostalo

Poginula dva bh nogometaša u saobraćajnoj nesreći u Finskoj

Objavljeno prije

,

Ibro Merdan (30 ) i Benaris Karamović (20), vozeći se putničkim automobilom pod još nerazjašnjenim okolnostima podletjeli su pod kamion i tom prilikom smrtno stradali. Nesreća se dogodila u Finskoj gdje su živjeli.

Merdan i Karamović su pored profesionanog posla igrali nogomet u Finskoj. Nastupali su za klub Narpes Kraft. Porijeklom su iz Musića kod Olova.

Merdan i Karamović su bili vrijedni, ambiciozni i omiljeni u svom društvu. Radeći u Finskoj izdržavali su svoje porodice. Nisu propuštali priliku kad god su mogli, da posjećuju rodni kraj. Maštali su da jednog dana igraju u velikim klubovima. Bili su veliki navijači reprezentacije BiH. Njihovi sugrađani ih pamte samo po dobru.

(R.S./Sportske.ba)


Ostalo

Mostar SG pobjedom protiv Salinesa u Tuzli do trofeja Kupa BiH

Objavljeno prije

 

Autor

Revanš susret finala Futsal Kupa Bosne i Hercegovine između Salinesa i Mostar SG-a odigran je u dvorani Mejdan u Tuzli, a gosti su pobijedili sa 2:6.

Nakon 7:3 u prvom meču, Mostarci su ostvarili još jednu ubjedljivu pobjedu i tako su odbranili naslov osvojen prethodne godine.

Po dva gola za pobjednički tim su postigli Marin Suton, Vladan Vesić i Adnan Kalajdžić, a za Salines su pogađali Denis Isanović i Admir Čorhodžić.

Po završetku utakmice član Komiteta za takmičenje NS/FS BiH Suad Salibašić uručio je finalistima pehare i medalje.

Salines-Mostar SG 2:6 (0:2)

Dvorana: SKPC Mejdan, Tuzla.

Sudije: Željko Dragojević (Banja Luka), Siniša Ivančević (Banja Luka), Mirza Zubić (Visoko).

Delegat: Dražen Mustapić (Široki Brijeg).

Posmatrač suđenja: Mujo Tutun (Sarajevo).

Golovi: 0:1 Suton (19’), 0:2 Vesić (20’), 0:3 Kalajdžić (21’), 0:4 Suton (22’), 0:5 Vesić (27’), 1:5 Isanović (27’), 1:6 Kalajdžić (33’), 2:6 Čorhodžić (40’).

Žuti kartoni: Radujković (Salines), Kalajdžić (Mostar SG).

Salines: Vedad Jašarević, Davor Arnautović, Denis Isanović, Admir Čorhodžić, Miloš Todorić, Davor Divković, Tarik Mujabašić, Miloš Radujković, Osman Beganović, Deni Imširović, Benjamin Smajić, Benjamin Avdić, Jasmin Spahić. Trener: Predrag Rajić.

Mostar SG: Stanislav Galić, Nermin Kahvedžić, Marijo Aladžić, Slobodan Rajčević, Bilal Jelić, Jasmin Mušanović, Amar Omanović, Adnan Kalajdžić, Tarik Džemić, Vedad Subašić, Marin Suton, Predrag Šešelj, Vladan Vesić, Samir Gosto. Trener: Mirsad Fazlinović.


Nastavi čitati

Ostalo

Backgammon: Uspjeh bh. igrača na velikom Balkan kupu

Objavljeno prije

 

Autor

U Mostaru je odigran prestižni Balkan backgammon kup na kojem su nastupili najbolji igrači iz sedam zemalja – Bugarske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Najviše uspjeha imali su naši predstavnici, koji su bili najuspješniji na dva od tri odigrana turnira u sklopu takmičenja.

Jack pot turnir osvojio je Tarik Čelik, drugoplasirani je bio Žanel Puce, dok su treće mjesto podijelili stari asovi Draženko Vučina i Ramiz Mušić.

U glavnom dijelu takmičenja pobijedio je Benjamin Čamo, ispred Omera Šatora i Dženana Velagića, dok je “Posljednja šansa“ bio jedini turnir u kojem je najuspješniji bio neko od igrača izvan Bosne i Hercegovine. Riječ je o Borisu Kožulu iz Hrvatske.

Vrijedi izdvojiti odličnu organizaciju, kao i prisustvo ministra kulture i sporta HNK-a Rašida Hadžovića, koji je turnir proglasio otvorenim, te direktora Balkanske lige Božidara Ilijeva.


Nastavi čitati

Fudbal

Zašto Ivica Osim mora dobiti ulicu u Sarajevu

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: Screenshot/BHT 1

Piše: Faruk Vele (RadioSarajevo.ba)

Simbolično, uz zvuke kompozicija Johana Straussa Sarajevo, Bosna i Hercegovina, Europa i cijeli svijet oprostili su se danas od “Straussa sa Grbavice”, velikana naše domovine, ali i građanina svijeta, dragog Ivice Osima.

Ispraćen je onako kako je živio, baš po mjeri, u skladu sa svojim odgojem i svemu u šta je vjerovao tokom velikog života…

Osim nije bio čovjek patike i prenemaganja, pa tog ne treba biti ni u ovom tekstu. Ali jeste bio čovjek velikih riječi i velikog trenutka. Nije ih tražio, štaviše, činilo se da je cijelog života bježao od njih – ali ga je život nalazio. Kao i sve nas koji, evo, ne svojom voljom provodimo vijek u sudaru s „viškom historije“ koja se nekako prečesto lomi preko naših leđa. Ponekad se čini da i Ivicu i sve nas neko davno kleo da živimo u “historijski interesantnom vremenu”.

Upravo zbog činjenice da za života, onakav kakav je bio, nije tražio počasti i slavu, zapravo, tražio je uvijek načina kako više može dati svome Sarajevu i voljenoj Bosni, dan oproštaja trenutak je da podsjetimo “nadležne” na dug prema jednom od najvećih.

Zaista je davno bilo vrijeme da Ivica Osim dobije ulicu, trg, most ili stadion u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. I ne samo u glavnom gradu BiH, već diljem naše zemlje.

Dragi kolega, Muhamed Bikić, koji je još prije pet-šest godina pokrenuo inicijativu da taj nenadmašni nogometni stručnjak dobije tablu s njegovim imenom u voljenom gradu, najavio je reaktiviranje tog značajnog prijedloga, pa je, eto, ovo prilika da se i mi “sjetimo da se (sin Mihaila i Karoline) rodio u Sarajevu”.

Građani to svesrdno podržavaju.

Nažalost, opet je trebala doći inicijativa iz Beograda, pa da se Sarajevo sjeti dovršiti ono što je prije više od pola decenije započeto.

Naime, Dragan Stojković Piksi najavio je danas na lijep, učtiv način da će Osim dobiti ulicu u glavnom gradu Srbije, nekada Jugoslavije.

“On je to apsolutno zaslužio i mnogo mi je drago što će se Beograd i Srbija jednom divnom čovjeku i fantastičnom fudbalskom stručnjaku odužiti na adekvatan način”, rekao je Stojković, prenoseći obećanje beogradskih čelnika.

Svojim životom i djelom Ivica Osim na najdirektniji način svjedočio najljepše bosanske vrijednosti i kulturu ovdašnjeg čovjeka, velikog u svojoj skromnosti i originalnosti. Ali je, kada je trebalo, jednako snažno umio pružiti “otpor tiraniji” i biti svjedokom “čežnji naših naroda za slobodom” u njihovoj Bosni.

Neka je slava i hvala velikom Ivici Osimu. Sada je na nas red.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE