PODIJELI

U društvu najbližih, roditelja majke Fatime, oca Fahrudina, sestre Emine, brata Mirze, tetke Fahire, tetka Safeta i  tečića.., Miralem Pjanić je proslavio svoj trideseti i mamin pedeseti rođendan.  Rijetka prilika da se svi okupe. Mire nije navikao da prima poklone. Radije on časti. Ipak, majka i prijatelji su počastili s tortom u Juventusovom “dezenu”.

Pravi poklon za Pjaniće, ustvari je, to što su se u ovakvim nesvakidašnjim  okolnostima sakupili s raznih strana Pjanići i Suljkanovići…

Skromno, kao što se slavilo kao u vrijeme kada je Mire igrao u Luksemburgu. Svi su bili mlađi, neki s manje sijedih i kilograma. Danas svi ponosni na Mireta, ambasadora Bosne i Hercegovine i planetarnu nogometnu zvijezdu Juventusa i bh.reprezentacije.

Mire je našao vremena da u ekskluzivnom intervjuu za Sportske.ba govori o  atmosferi u krugu najdražih, o sportskim i drugim stvarima o tome kako održava kondiciju…

S Pjanićima ovaj autor druži se i sarađuje više od dva desetljeća. Sa starijim Pjanićem igrao sam osamdesetih godina, a Mireta pratim još iz vremena kada je igrao u Luksemburgu. Miretov četrnaesti rođendan zatekao nas u Kaiserslauternu kada je Mire s roditeljima došao na razgovor s Olafom Maršalom, tadašnjim sportskim direktorom njemačkog Bundesligaša. Mire je kurtoazno došao na razgovor, uvjeren da ga nikakva Maršalova ponuda ne može “oboriti” s nogu. Iako je Maršal ponudio sve, dao uslove kakvi nisu imali ni prvotimci, Mire se zahvalio.

” Ja bih radije u Metz”- kazao je Faretu i Fatimi i tako skratio dati rok dodatnih sedam dana za odgovor Maršalu. Niko u Kaiserslauternu nije očekivao negativan odgovor… Ponadao se Olaf da će zbog ove rečenice privoliti Mireta.

“Stotine hiljada tvojih vršnjaka sanja da obuče dres našeg kluba, a mi bismo bili sretni da ti igraš za Kaiserlautern”, rekao je Maršal na ispraćaju.

Druge runde razgovora nije bilo. Mire je otišao u Metz. I pogodio. Njegov otac Fahrudin, najbolji prijatelj i savjetnik pokazao se i kao najbolji “impressario”. Pjanići su vukli prave poteze, kao što to Mire godinama čini na terenu.

Maršal nije jedini kojeg je Mire odbio. “Košaricu” je dobio i Uli Henes, Bajernov čovjek za sportsku politiku. Kao član Liona Mire je dobio Henesov poziv da Pjaniće ugosti u svojoj vili. Nikakav raskoš nije pomogao, nikakvi Henesovi komplimenti na Miretov račun nisu dali rezultata. Pjanići su se džentlmenski zahvalili i krenuli put Rima, potom do Torina. U međuvremenu su u “čekaonici” ostajali još nekih klubovi iz Lige petice.

Mire se u razgovoru za naš portal prisjetio nastupa za selekciju Svijeta.

” Bilo je to davno. Tada sam imao osamnaest godina. Pozvao me Luis Figo. Bilo je to veliko iskustvo za mene” – izjavio je Pjanić.

Kompletan intervju pogledajte na našem portalu.

PODIJELI