Connect with us

BH Reprezentacija

Poklopilo nam se: Vrhunski stručnjak i polovna roba

Objavljeno prije

,

Piše: Mladen BOŠNJAK

Iza nas je, konačno, nogometna godina u kojoj nismo ostvarili pobjedu, godina u kojoj su nam se raspršile nade da ćemo se plasirati na Euro, godina u kojoj smo ispali iz elitne grupe Lige nacija. Iza nas je godina lutanja, improvizacija, eksperimentiranja, traženja. Godina u kojoj su konačno splasnule iluzije o nekakvim „Zmajevima“ i nogometnoj sili. Iza nas je teška, loša i neuspješna godina.

Ali, naše razočaranje ne bi trebalo biti nešto posebno izraženo. Naime, ono što trenutno Bosna i Hercegovina ima od nogometa, ono čime raspolaže u igračkom smislu, objektivno ne spada u prvih pedeset na svijetu. Mi smo, htjeli priznati ili ne, realno pozicionirani na FIFA-inoj rang ljestvici.

Ma koliko se izvjestitelji s naših utakmica upinjali da neke anonimuse proglase „budućnošću našeg fudbala“, bez obzira koliko iracionalno potencirali nepostojeći kvalitet, kako individualni, tako i kolektivni, mi moramo prihvatiti činjenicu da  domaće natjecanje, dakle naša Premijer liga, nema reprezentativnog potencijala, moramo se pomiriti da se ta spominjana budućnost rađa negdje u Skandinaviji, Njemačkoj, Francuskoj…

Šta nas čeka u slijedećoj takmičarskoj godini? Scile i Haribde! Deset kvalifikacijskih utakmica u gusto nabijenom kalendaru, s ovakvim kadrom (ili trendovski: rosterom) ne ostavlja ni trun nade. Ova i ovakva momčad, makar najboljim trenerima na svijetu vođena, ne može do Katara. Ako to shvatimo kao realnost, a ni slučajno kao defetizam, možemo se nadati nekim baražima u vremenima koja dolaze, ali, rekoh, ozbiljnijim rezultatima – nikako!

Nogometni savez i sarajevska politika trebaju poduprijeti Željezničara u nastojanju da dovrši stadion Grbavicu, da barem uživamo u ambijentu, da glavna tema stranih medija ne budu rugla od stadiona (kao onomad Maksimir), da eventualni uspon naše izabrane vrste pratimo iz europskog komfora.

U ovakvo stanje, i ovakve rezultate, ne može se, i ne smije, kontekstualizirati Duška Bajevića, vrhunskog stručnjaka, kompletnu i zaokruženu nogometnu personu, odmjerenog, realnog i postojanog čovjeka. Njegov doprinos našem nogometu, posebno savezu, nemjerljiv je, on je došao pomoći, on je založio ime, ugled i autoritet, on je učinio sve što se moglo. Onaj tko na njega usmjeri oštricu kritike, ili je zlonamjeran, ili o osnovama i organizaciji nogometne igre ne zna ama baš ništa. Jer, nesrazmjer vrhunskog trenera i polovne ekipe nije Duškov hendikep, nego onih koji su uvjereni da mediokriteti mogu olako do zvijezda. Ne mogu!

Završavajući, slušam Raguževu navijačku poskočicu „Igraj Bosno, nedaj se“.

Pa, hajdemo se „nedati“.

(Sportske.ba)


BH Reprezentacija

Samira Hurem poslala pozive za historijski duel

Objavljeno prije

 

Autor

Ženska „A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine će u meču prve runde baraža za Svjetsko prvenstvo gostovati u Velsu.

Utakmica Vels-Bosna i Hercegovina na programu je 6. oktobra u 20:15 sati u Kardifu, a selektorka bh. tima Samira Hurem je pozvala sljedeće igračice:

Envera Hasanbegović (SFK 2000 Sarajevo), Almina Hodžić (SFK 2000 Sarajevo), Indira Faković (Emina), Melisa Hasanbegović (Sporting, Portugal), Amela Kršo (SFK 2000 Sarajevo), Andrea Grebenar (Hajduk Split, Hrvatska), Gloria Slišković (SFK 2000 Sarajevo), Selma Kapetanović (ŽNK Split, Hrvatska), Andrea Gavrić (1. FC Köln, Njemačka), Ena Šabanagić (SFK 2000 Sarajevo), Alma Kamerić (SFK 2000 Sarajevo), Đula Velagić (SFK 2000 Sarajevo), Marija Aleksić (Arna-Bjørnar, Norveška), Marija Ana Milinković (SFK 2000 Sarajevo), Dajana Spasojević (SFK 2000 Sarajevo), Merjema Medić (Osijek, Hrvatska), Zerina Piskić (Emina), Amina Mujanović (Fortuna), Ena Taslidža (Eintracht Frankfurt, Njemačka), Minela Gačanica (SFK 2000 Sarajevo), Maja Jelčić (Sarajevo), Alma Krajnić (SFK 2000 Sarajevo).

Igračice će se okupiti 3. oktobra u Zenici.


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

BiH potvrđena u drugom šeširu, “Zmajevi” ne mogu igrati protiv jedne reprezentacije

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: NS BiH

Žrijeb za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo bit će održan 9. oktobra.

UEFA je objavila i iznimke kod žrijeba, a BiH neće moći igrati protiv Kosova iz političkih razloga. Iz istog razloga ne mogu se sastati ni Srbija i Kosovo, kao i Armenija i Azerbejdžan, Bjelorusija i Ukrajina te Španija i Gibraltar.

UEFA je također navela da u istoj skupini mogu biti najviše dvije reprezentacije s potencijalno oštrim zimama, a to su Bjelorusija, Estonija, Farski Otoci, Finska, Island, Latvija, Litva i Norveška. Zbog velike udaljenosti pojedine momčadi mogu biti izvučene najviše jednom od udaljenijih reprezentacija pa Azerbajdžan može biti samo u skupini s Gibraltarom, Islandom i Portugalom. Island samo s Gruzijom, Izraelom, Armenijom ili Kiprom.


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Kompjuterski izračun: U ovoj grupi BiH bi lako došla do plasmana na Evropsko prvenstvo

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: NS BiH

Devetog oktobra bit će održan žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Jedna stranica na Twitteru simulirala je žrijeb 1000 puta i na osnovu toga dobili su grupu sa najvećom vjerovatnoćom u kojoj se BiH može naći.

Prema toj simulaciji, BiH ima najviše šanse da igra sa Španijom, Armenijom, Kazahstanom i Litvanijom.

Bila bi to definitivno jedna od najlakših grupa za “Zmajeve”, koji se nalaze u drugom jakosnom šeširu.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE