PODIJELI
FOTO: FK Željezničar.ba

Fudbal često piše lijepe, ali i one manje lijepe priče.

I dok se fudbal u našoj zemlji igra bez navijača, plate u nekim klubovima kasne, najljepša priča ove sezone stiže sa Grbavice. Željezničar je lider na tabeli, a najzaslužniji za to je Mustafa Mujezinović.

Fudbaler koji je u toku svoje karijere pola godine bio bez kluba, razmišljao da napusti fudbal, danas je najbolji strijelac elitnog ranga fudbala u našoj zemlji. Put do trenutno prve zvijezde PLBiH nije bio nimalo lagan, ali je upravo ovo još jedan primjer kako se trud, rad i vjera u sebe uvijek na kraju isplate.

Omladinsku školu prošao je na Otoci, ali priliku u prvom timu nikada nije dobio. Otišao je u visočku Bosnu i odigrao sezonu. Nakon toga ponovo pola godine u Olimpiku, a onda polugodišnja epizoda u njemačkom niželigašu Westfalia Wethmar. U julu 2014. godine Mujezinović je bio bez kluba i razmišljao je da se prestane baviti fubalom. U februaru 2015. stigao je u Igman iz Konjica, a nakon pola godine se vraća u visočku Bosnu gdje dobrim igrama, nakon sezone i po, dolazi do transfera u Velež. Dvije godine je igrao na stadionu “Rođeni”. Bio je jedan od najboljih fudbalera mostarskog kluba i ljubimac navijača.

Stigao je popularni Mule na Grbavicu u februaru 2019. godine. Dugo je čekao svoju priliku, nekada bio nepravedno zapostavljen, ali nije odustajao. U januaru se spominjalo da će otići na posudbu, isto je bilo i ovoga ljeta, ali je Mujezinović ostao na Grbavici, a to se pokazalo kao pravi potez Amara Osima.

U šest odigranih utakmica ove sezone, Mujezinović je postigao pet golova. I svaki put kada bi ovaj polivalentni vezni fudbaler pogodiuo Željo je slavio. U prvom kolu je zatresao mrežu Veleža (3:0), a zatim je pogađao protiv Radnika (2:0), Borca (2:1), Slobode (2:0) i onda sinoć protiv Širokog Brijega (1:0). Mujezinopvić je uzeo loptu na sredini terena, prošao nekoliko domaćih fudbalera i majstorski pogodio sa 20-ak metara. Prethodno je izborio i penal za svoj tim, koji Ivan Lendrić nije pretvorio u pogodak.

Dvije utakmice u kojima Mujezinović nije pogađao su protiv Mladosti i Maccabija. Željo je izgubio od tima iz Doboja kod Kaknja sa 1:0 i to je za Plave jedini poraz u Premijer ligi BiH ove sezone. U Haifi se Željo porazom od 3:1 oprostio od Evrope.

Željina “osmica” je trenutno igrač u Premijer ligi BiH koji je u najboljoj formi i sigurno da bi i selektor Duško Bajević trebao obratiti pažnju na ovog veznjaka. Ako se gleda trenutna forma Mujezinović je zaslužio poziv za oktobarske akcije našeg nacionalnog tima.

(Adnan Pločo/Sportske.ba)

PODIJELI