PODIJELI

Fudbalski reprezentativac Srbije i fudbaler Manchester Uniteda nedavno je razbijesnio javnost u Engleskoj i Evropi.

Naime, Matić je odbio da nosi cvijet maka na svom dresu tokom “nedjelje sjećanja”. Cvijet maka obilježava sjećanje na vojnike stradale u Prvom svjetskom ratu.

Nemanja Matić je do sada igrajući za Chelsea i Manchester Unite bez problema nosio cvijet maka na svom dresu, a onda je ove godine iznenadio sve i odbio da nosi ovaj simbol tokom utakmice Premiershipa.

Nakon što je naišao na osudu javnosti Matić je objasnio ovaj svoj postupak:

– U potpunosti razumijem zašto ljudi nose cvijet maka, veoma poštujem svačije pravo da to čini i imam potpunu simpatiju za one koji su izgubili voljene ljude u konfliktima. Ipak, za mene je je to samo podsećanje na napad koji sam osjetio lično kao dječak, uplašeni 12-godišnjak koji je živio u Vrelu, jer je tada moja država uništena tokom bombardovanja Srbije 1999. godine. Iako sam ranije nosio ovaj simbol, sada osjećam da mi nošenje cvijeta maka nije primjereno – ispalio je Matić, a mnogi su ostali u čudo i nevjerici nakon ove Matićeve izjave.

Da je Nemanja Matić “polupao lončiće” pojasnio mu je i legendarni TV komentator i novinar iz Srbije Milojko Pantić. Pantić je u svom video prilogu još jedanput objasnio Matiću šta simbolizira cvijet maka, da nema veze sa NATO bombardovanjem Srbije, niti da ima veze sa ovom organizacijom. Podsjetio je Pantić i na velikog poetu Izeta Sarajlića koji je napisao pjesmu “Večeras ćemo za njih voljeti” posvećenoj crvenim makovima iz vojničkih stradanja 1918. godine i tako dao veliki doprinos balkanskoj kulturi sjećanja na ovaj događaj. Pantić je također podsjetio Matića da su njegovi sunarodnjaci i nekadašnji zemljaci četiri godine držali pod opsadom, bombardovali i granatirali građane Sarajeva.

U nastavku pogledajte emotivno obraćanje Milojka Pantića fudbaleru Nemanji Matiću.

PODIJELI