PODIJELI
FOTO: J. Hadžić

Piše: Mladen BOŠNJAK

U cijeloj strci oko prekida natjecanja u Premijer ligi Bosne i Hercegovine jedino je izvjesno da bi Čelik i Zvijezda svakako napustili elitni rang. I ovako, i onako! I dok se Stanišić jasno i glasno opredijelio za tužbu, za pravnu bitku, za posve legitiman postupak u cilju opstanka u najvišem rangu natjecanja, Čelikovi čelnici se „šuljaju“ oko Nogometnog saveza, traže sastanke, nešto kukmače, jauču na onog egzotičnog Turčina… Uglavnom, Zeničani bi još jednom ostali u ligi “na muletinu“, nezasluženo i nepravedno!

Na koncu, vele iz Čelika, ako ne može drugačije, nek’ se proširi liga. I u tom pravcu, hvali se Bradarac, održali su vrlo „konstruktivan“ sastanak sa predsjednikom Begićem. Šta u ovoj situaciji znači „konstruktivan sastanak“ osim da je čelnik Čelika dobio obećanje da će čelnik saveza „vidjeti što se može učiniti“. Kad bi se to dogodilo, to proširenje lige, samo bi to bilo gore od ovoga što se dosad dogodilo s našim nogometnim karavanama. Samo bi ostanak Zeničana u Premijer ligi bi veća blamaža od njenog prekida, samo bi taj čin bio potreban pa da se do kraja obrukamo.

Veliki klub – što Čelik, svakako, jeste – mora zbiti redove, dignuti glavu i krenuti dalje! Krenuti prema natjecanju po drugoligaškim ledinama i ostvariti mukotrpni, ali zasluženi povratak među odabrane. Čelik ne smije moliti milost u kancelarijama saveza, ne smije loše rezultate i organizacijski kaos pokrivati mrvicama iz krovne nogometne kuće. Čelik se mora uspraviti, što prije dići se s koljena, progutati užasno gorku „bobu“, sklopiti što bolju ekipu, dodatno senzibilizirati navijače, i – vratiti se! Taj će povratak biti kudikamo slađi i opojniji od rečene milostinje, taj će povratak biti sav od ponosa, od sportske uznositosti, od rada, reda, i znoja. Kad se vrati, Čelik neće biti nikome dužan, neće morati savijati šiju pred mediokritetima od kojih danas moli proširenje lige, neće morati nikome ništa vraćati.

A na tom putu, na putu povratka, mora postojati blaga sinergija s navijačima. Bez ucjena, bez zapjenjenosti, bez predimenzioniranja bilo čije uloge. Ovo vrijeme pauze, poznatije kao vrijeme korona virusa, pokazalo je da su navijači zadnji na ljestvici prioriteta. Jest gluho igrati bez njih, ali nije nemoguće. Igra se! S njima, navijačima, biti će puno ljepše, kompletnije, istinskije. Ali do te situacije u Čeliku moraju puno toga učiniti, moraju pokušati ispraviti silne greške zadnjih desetljeća, razbiti nelojalnu opoziciju, odstraniti mračne siluete koje su klub dovele do zida, do bezizlaza.

Onda će to biti zenički Čelik! U suprotnom…

PODIJELI