PODIJELI

Prilikom nedavnog okupljanja Kadetske nogometne selekcije U-16 BiH u društvu sa Krajišnikom iz SAD-a Harisom Jašićem sreli smo i “đetića” – Bošnjaka Ilhana Musliju. Ilhan se rodio u SAD-a, tačnije Dalasu (država Texsas) i od malih nogu se druži sa Harisom. Postali su ne razdvojni prijatelji. Škola, trenizi i uzajmne posjete, spojile su dvije porodice Jašiće i Muslije, tako da danas žive u istinskoj bratskoj ljubavi i slozi. Ilhan pored toga što je izuzetan nogometni talent, veliko zanimanje pokazuje i za nacionalne junake (Muju Hrnjicu i dr.), kao i za Bošnjačku, odnosne sve bosanskohercegovačku kulturu. U jednom momentu nam je, gotovo u dahu, rekao:

– Ispunio mi se moj san, da obučem dres sa grbom Bosne i Hercegovine. Pored toga što sam Bošnjak i moja je majka Bosanka, što znači da neću imati problema oko državljanstva. Kad je u pitanje ovaj san koji budan sanjam, vjerujte, da ni sam nisam svjestan koliko mi to znači. Ne postoji ništa što na terenu od mene traže; selektor, gospodin Slaven Musa i njegov asistent gospodin Musić, da neću i ne mogu učiniti.

Ove riječi je potvrdio i spomenuti dvojac. Posebno ističemo izjavu selektora Slavena Muse:

– Kada je mali Muslija u pitanju, mogu isto reći kao i za Jašića, da gospodin Murat Alibašić, nije pogrešio niti naj manje, što mi je njih dvojicu preporučio. Oba su 2003. godište, mlađi od okosnice ove selekcije godinu dana, ali se to na terenu ne primjeti. Kad je u pitanju Ilhan (Muslija), on igra ofanzivnog bočnog igrača. Gotovo svih 90. minuta “tkaje) po lijevoj strani terena. Pošto je izraziti ljevak što mu daje prednost, ima izuzetan centaršut iz punog trka sa veoma velikom preziznošću u upošljavanju napadača. U defanzivnom smislu je izuzetan. Za njega nema izgubljene lopte i gotovo da ne zna za ne mogu i ne ću. Vjerujem da je svijetla budućnost pred njim. A u meni će uvijek imati osobu koja mu želi pomoći.

Pri rastanku Ilhan nam je rekao:

– Iskreno, moj drugi san koji želim da mi se ostvari je boravak u Velikoj Kladuši, Bihaću ali i drugim gradovima. Otac mi je obećao da ćemo na ljeto boraviti tamo jedno izvjesno vrijeme. Vjerujem mu neizmjerno, jer ono što obeća to i ispuni.

Ako je suditi po ovim zadnjim riječima Ilhana Muslije, moramo i mi konstatovati; da i mi vjerujemo u njega i njegov uspon do nogometnog sazviježđa.

PODIJELI