PODIJELI

Posljednjih sedmica se mnogo diskutovalo oko potencijalnog nastavka BHT Premijer lige. Većina klubova želi da okonča sezonu regularnim putem, te da se odigra do kraja, uz naravno sve sigurnosne mjere. To bi značilo da sasvim sigurno neće biti navijača na stadiona, te da će fudbaleri morati proći stroge kontrole prije svakog meča.

Ovo su četiri scenarija koja bi mogla definisati ovu sezonu BHT Premijer lige:

 

1. Liga se nastavlja ubrzanim tempom, uz sve potrebne sigurnosne mjere

Sezona 2019/20 BHT Premijer lige bi se nastavila, ali ubrzanim tempom, gdje bi se igrala dva meča sedmično, pred zatvorenim tribinama.

 

2. Liga se poništava

Cijela sezona 2019/20 će biti poništena, te rezultati iz nje neće važiti. U tom slučaju bi u Evropu išli Sarajevo, Zrinjski, Željezničar i Borac. Najbolji primjer ovog scenarija je Holandija.

 

3. Sarajevo prvak, iz BHT Premijer lige niko ne ispada

Ovim scenarijom bi najzadovolniji bili navijači Sarajeva, Čelika i Zvijezde 09. Ipak, ovaj scenarij je poprilično nerealan, jer bi onda moralo doći do proširenja lige. U ligu bi ušli Krupa i Olimpik, a u Evropu bi išli Sarajevo, Željezničar, Zrinjski i Borac.

 

4. Trenutna tabela se uzima kao konačna, Sarajevo prvak, Čelik i Zvijezda 09 ispadaju

S obzirom na to da je kompletiran dvokružni sistem takmičenja, trenutna tabela se uzima kao konačna. To znači da je FK Sarajevo prvak i ide u kvalifikacije za Ligu prvaka, a da iz lige ispadaju Čelik i Zvijezda 09. FK Željezničar i HŠK Zrinjski idu u kvalifikacije za Evropsku ligu, a u Evropu ide i FK Borac kao četvrtoplasirana ekipa u prvenstvu. Ovakav scenarij je već urađen u Francuskoj.

 

(S.T./Sportske.ba)

PODIJELI