PODIJELI

Izvršni odbor Eurolige odlučio je da će prioritet biti završiti takmičenje u ovoj sezoni, čak i po cijenu promjene formata takmičenja, ako će to biti neizbježno, stoji u priopćenju nakon sastanka održanim u srijedu putem telefonske konferencije.

Takmičenje u Euroligi i Eurokupu bit će nastavljeno kad stanje s pandemijom bolesti COVID-19 to dopusti, odnosno kad će postojati optimalni zdravstveni i sigurnosni uslovi za sve koji sudjeluju, vodeći se preporukama relevantnih zdravstvenih organizacija i lokalnih vlasti. Članovi Izvršnog odbora složili su se da je prioritet završiti takmičenja u ovoj sezoni po dosadašnjem formatu, što znači odigravanje svih preostalih utakmica osnovnog dijela, doigravanja i Final Foura u slučaju Eurolige te od četvrtfinala nadalje za Eurokup.

Euroliga je prekinuta nakon 28. od 34 kola osnovnog dijela takmičenja. Izvršni odbor je svjestan da će to značiti završetak takmičenja nakon predviđenih datuma u maju, ali su spremni zgusnuti raspored. Bit će nastavljena i analiza mogućih alternativnih sistema takmičenja koji bi bili primjenjeni samo ako će situacija to zahtijevati. Vodstvo Eurolige je napravilo pravilnik koji će biti predložen igračkom i trenerskom udruženju, u kojem stoji da je od igrača i trenera moguće zatražiti prihvaćanje prilagođenih primanja, dok se takmičenje ne nastavi. Još je jednom naglašena važnost da svi sudionici shvate svoju odgovornost kao izvor inspiracije i uzor mnogima te pridonesu, pod kontroliranim uslovima, u borbi protiv CODIV-19 na svaki mogući način.

PODIJELI