PODIJELI

Nagradni fond Evropskog prvenstva u fudbalu, koje će se ovog ljeta održati širom Evrope, iznosiće rekordnih 371 miliona eura!

To je za 70 miliona eura više u odnosu na Evropsko prvenstvo 2016. godine. Svaka selekcija koja izbori plasman na EURO 2020, zaradiće po 9,25 miliona eura. To se naravno odnosi i na selekcije koje će uskoro započeti borbe u baražu, a među kojima je i Bosna i Hercegovina.

U grupama, svaki tim može da zaradi najviše 4,5 miliona eura. Pobejda vrijedi milion i po, a za remi se dobija 750 hiljada eura.

Pored toga timovi koji nastave učešće u eliminacionim rundama dobiće dodatne bonuse. Svaka selekcija koja se plasira u osminu finala zaradiće po 2 miliona eura. Samo učešće u četvrtfinalu donijeće još 3,25 miliona, a u polufinalu 5 miliona eura. Novi evropski šampion zaradiće još 10 miliona eura, a finalista sedam miliona.

U eliminacionoj rundi novac se zarađuje samo od eventualnih plasmana u narednu rundu, a ne od ishoda utakmica, pobijeda i remija, precizirala je UEFA. Takva računica kaže da budući evropski prvak, ukoliko pobijedi na svim utakmicama, može da zaradi 34 miliona evra!

Za razliku od Lige šampiona, u kojoj se finansijski prihodi možda i neće podudarati sa sportskim performansama, na Evropskom prvenstvu je suprotno.

Što je napredak na Turniru veći, to se povećavaju i primanja u blagajni odgovarajućeg Saveza. Kao primjer vratićemo se na EURO 2016, na kojem su šampioni iz Portugala inkasirali 25,5 miliona eura, a finalisti Francuzi 23,5 miliona.

Polufinalisti Njemačka i Vels, tada su zaradili 18,5, odnosno 18 miliona eura. Ipak, najveći dobitnik iz svega bila je sama UEFA, koja je prije četiri godine iz svih izvora zaradila 830 miliona eura!

PODIJELI