Connect with us

Fudbal

Pravi je izazov pobrojati sve sportske legende koje su prisustvovale današnjoj komemoraciji

Objavljeno prije

,

Foto: Damir Hajdarbašić, www.fkz.ba

Danas je u sarajevskom Narodnom pozorištu s početkom u 11 sati održana komemoracija Ivici Osimu. Ovom događaju prisustvovao je veliki broj poznatih ličnosti.

Komemoraciju je organizovao FK Željezničar, a govore su održali Yasaharu Sorimachi (predstavnik Fudbalskog sveza Japana), Makato Ito (ambasador Japan u BiH), Mehmed Baždarević, Željko Komšić (član Predsjedništva BiH), Nenad Bjeković, Faruk Hadžibegić, Enver Hadžiabdić, Vico Zeljković, Zvonimir Boban (predstavnik UEFA-e), Benjamina Karić, Oro Ibrišimović (predsjednik FK Željezničar).

Foto: Damir Hajdarbašić, www.fkz.ba

No, posebnu veliku pažnju privlačila su sva ona velika sportska imena koja su se pojavila na manifestaciji. Zvanična stranica FK Željezničar, među onima koji su prisustvovali manifestaciji, navela je sljedeća imena: Mehmed Baždarević, Zvonimir Boban, Dušan Bajević, Enver Marić, Dragan Stojković, Nenad Bjeković, Radmilo Mihajlović, Nikola Nikić, Josip Ćilić, Refik Šabanadžović, Elvir Bolić, Vlatko Glavaš, Tomislav Ivković, Bulend Biščević, Mehmed Janjoš, Predrag Pašić, Faruk Hadžibegić, Husref Musemić, Fuad Muzurović, Branislav Berjan, Ismet Štilić, Haris Alihodžić, Adnan Gušo, Emir Spahić, Rade Matić, Duško Jovanović, Esad Ibrahimović, Ahmed Dizdarević, Enver Hadžiabdić, Mišo Smajlović, Branimir Jelušić, Dino Đurbuzović, Muhamed Konjić, Srećko Katanec, Savo Milošević, Ivan Ćurković, Predrag Vujović, Vladimir Petković… Na taj spisak mogu se dodati i imena Safeta Sušića, Rusmira Cvike, Dragana Škrbe, Fahrudina Omerovića…

Foto: Damir Hajdarbašić, www.fkz.ba


Ino fudbal

Kovačevića proglasili golmanom sezone, sada ga želi dovesti slavni klub

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Printscreen

Reprezentativac BiH Vladan Kovačević, koji je briljirao na golu Rakowa, mogao bi ostvariti sjajan transfer.

Kovačević je proglašen golmanom sezone u Poljskoj, a škotski mediji pišu kako ga sada želi dovesti Glasgow Rangers, koji je ove sezone igrao finale Evropske lige.

Heraldscotland prenosi kako je Rangers započeo potragu za zamjenom za Allana McGregora, a visoko na listi želja kotira upravo bh. golman.

Kovačević ima još dvije godine ugovora sa Rakowom, a poljski klub navodno želi unovčiti svoju zvijezdu među stativama.

Osim Kovačevića, Rangers se od ranije povezivao sa golmanom Schalkea Martinom Fraislom, West Bromovim Samom Johnstoneom i Benjaminom Siegristom iz Dundee Uniteda kao potencijalnim opcijama.


Nastavi čitati

Ino fudbal

Haos u reprezentaciji Rumunije: Svadba umjesto utakmice protiv BiH u Zenici

Objavljeno prije

 

Autor

Za desetak dana počinje novi takmičarski ciklus nacionalnih nogometni ekipa u Liga nacija, za sezonu 2022/23.

Bosna i Hercegovina igra u B diviziji, a na startu se sastaje sa starim rivalom, Finskom 4. juna.
Tri dana kasnije, 7. Juna Bosna i Hercegovina će na Bilinom polju ugostiti Rumuniju.
Radi se o tradicionalno opasnoj ekipi, ali daleko je od evropskog vrha i ozbiljnije priče, jer više nema ni asove kakvi su bili nekad (Hagi, Popescu, Raducioju…).
Ima i mnogo problema oko sastava tima za junske mečeve Lige nacija – neki važni igrači su povrijeđeni, a jedan je umjesto da igra za nacionalni tim odlučio da se oženi. Najbolji rumunski fudbaler Janis Hagi, sin legende Gheorghija, još se oporavlja od povrede, zbog koje je propustio veći dio sezone u Glasgow Rangersima, tako da ga nema na listi kandidata za duele sa Crnom Gorom, Finskom i BiH, kao ni Mihaia Bordeanua iz rumunskog Cluja.

Na listi je Dennis Man iz Parme, koji je povrijeđen i male su šanse da zaigra, a pozvan je i Nicolae Stanciju, koji već pola godine nije igrao utakmicu – on je član kineskog Wuhana, a u Kini se liga ne igra zbog koronavirusa.

Ipak, poseban slučaj je Aleksandrua Baluce, koji je odbio poziv jer je za 4. juni zakazao svadbu, a nogometaš mađarske Akademije Puškaš planira odmah odlazak na svadbeno putovanje.

Raspored

4. juni – Finska – BIH (18:00), Crna Gora – Rumunija (20:45)
7. juni – BIH – Rumunija (20:45), Finska – Crna Gora (20:45)
11. juni – Crna Gora – BIH (20:45), Rumunija – Finska (20:45)
14. juni – BIH – Finska (20:45), Rumunija – Crna Gora (20:45)
23. septembar – BIH – Crna Gora (20:45), Finska – Rumunija (20:45)
26. septembar – Crna Gora – Finska (20:45), Rumunija – BIH (20:45)


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Iz Sarajeva se pohvalili: Dva naša fudbalera dobila su poziv u reprezentaciju

Objavljeno prije

 

Autor

Mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine u junu očekuju tri utakmice, a na spisku selektora Slobodana Starčevića našla su se i dva fudbalera FK Sarajevo, Muhamed Šahinović i Tarik Ramić, saopštili su iz FK Sarajevo.

Šahinović je dobio poziv za sva tri meča, kvalifikacionu utakmicu protiv Irske koja se igra u Dablinu 2. juna, kao i dvije prijateljske utakmice koje se igraju protiv Makedonije 10. i 12. juna u Skoplju.

Tarik Ramić dobio je poziv za prijateljske utakmice protiv selekcije Makedonije. Šahinović i Ramić su 2003. godište i za obojicu će ovo biti prvi nastupi za U21 selekciju BiH.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE